Zirvede Haber

İYİ Partili Çıray’dan ‘Türk adasının işgali’ iddialarını Meclis’e taşıdı

İYİ Partili Çıray’dan ‘Türk adasının işgali’ iddialarını Meclis’e taşıdı

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Yunanistan’ın Türkiye’ye ait Çuha Adası’nı işgal ettiği yönünde çıkan haberleri Meclis gündemine taşıdı. Çıray, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde iddiaların gerçek olup olmadığını sordu.

İYİ Parti İzmir Milletvekili, Milli Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu üyesi Dr. Aytun Çıray, basında çıkan Türkiye’ye ait olan Çuha Adası’nın Yunanistan tarafından işgal edildiği yönündeki haberleri Meclis gündemine taşıdı.

Çıray, Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım’ın Ege Denizi’nde Türkiye’ye ait bir adanın daha Yunanistan tarafından işgal edildiği şeklindeki iddiaları Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a sordu ve “Türkiye Anadolu kıyılarına mı hapsoldu” dedi.

“EGE DENİZİ’NDEKİ ADALARIMIZ BİRER BİRER İŞGAL EDİLİYOR”

Milli Savunma Bakanı Akar’a yönelttiği soru önergesinde, Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım’ın, Yunanistan’ın Ege Denizi’nde Türkiye’ye ait bir adayı daha işgal ettiği iddiasına vurgu yapan Çıray, şunları kaydetti:

“Ege Denizi’ndeki adalarımızı birer birer işgal eden Yunanistan’ın 19. adamızı da işgal etmeye hazırlandığı, görsel ve yazılı basın üzerinden 2019 Temmuz ayında Türk kamuoyuna duyuruldu. Geldiğimiz noktada ise bu işgalin gerçekleştiği yönündeki bilgiler basına yansıdı. Girit Adası’nın kuzeybatısında bulunan ve İstanbul’daki Büyükada ve Meis Adası’nın 4 misli büyüklüğündeki küçük Çuha Adası’nın Yunanistan tarafından işgal edildiği çeşitli belge ve fotoğraflarla Türk kamuoyu ile paylaşılmıştır. Milli Savunma Bakanlığı’nın bu konu ile ilgili attığı adımlar ise merak konusudur.”

“BU İŞGALLER ÇOK CİDDİ MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR”

İYİ Parti’li Çıray, Osmanlı Devleti’nden bugüne kadar Türk egemenliğinde olan küçük Çuha Adası’nın işgal edilmesiyle Ege Denizi’nden Akdeniz’e geçişi sağlayan Kitira Geçidi’nin de tamamen Yunanistan’ın egemenliğine girmiş olduğunu belirtti. Bugün gelinen son noktada ise toplamda 19 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığı’nın Yunan işgali altında olduğunun iddia edildiğini hatırlatan Çıray, “İddialar doğruysa bu durum Türkiye’nin karasularının işgal edilerek Anadolu kıyılarına hapsolması anlamı taşımaktadır. Uzun yıllardır Ege Denizi’ndeki karasuları hâkimiyetini uluslararası deniz hukuku anlaşmaları çerçevesi dışında bir statükoyla devam ettiren Türkiye’ye karşı yapılmış bu işgaller çok ciddi bir milli güvenlik sorunudur” dedi.

Aytun Çıray, Milli Savunma Bakanı’na şu soruları yöneltti:

– Türk egemenliğinde olan küçük Çuha Adası Yunanistan tarafından işgal edilmiş midir? Eğer işgal edildiyse Yunanistan’ın bu ada ile ilgili işgal girişimlerine hazırlandığı 22 Temmuz 2019’da kamuoyuna yansıdıktan sonra neden tedbir alınmamıştır?

– Küçük Çuha Adası işgal edilmeden önce 17,5 millik Kitira Geçidi’nin yarısı Türk Karasuları olduğuna göre Küçük Çuha Adası işgal edildikten sonra 17,5 millik Kitira Geçidi’nin tamamı Yunan Karasuları mı olmuştur?

– Şu anda Türkiye’ye ait olup üzerinde Yunanistan bayrağı olan toplam kaç ada, adacık ve kayalık vardır? Bunlar hangileridir? Türk kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?

– 30 Mayıs 1913 yılındaki Londra Antlaşması’nın 4. Maddesi ve 1923 yılındaki Lozan Antlaşması’na göre Girit Adası’nın dörtte üçü ile adanın etrafında bulunan Küçük Çuha ve Gavdos Adası dahil toplam 14 ada ile adacık ve kayalıklar Türkiye Cumhuriyeti’ne ait ise Yunanistan’a karşı bugüne kadar atmadığınız adımları atmayı düşünüyor muşunuz? Küçük Çuha Adası ile ilgili nasıl bir hamle yapmayı düşünüyorsunuz?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ