Zirvede Haber

Kış turizmin gözdesi Uludağ’da hazırlıklar tamam

Kış turizmin gözdesi Uludağ’da hazırlıklar tamam

Uludağ, birinci ve ikinci yerleşim bölgesinde bulunan 17 otelde yaklaşık 5 bin yatak kapasitesi ile yeni sezona pandemi gölgesinde hazırlanıyor. Geçen yıl yine pandemi nedeniyle erken sezon kapatan Uludağ’da otelciler bu kez aldıkları korona virüs tedbirleri ile sezondan umutlu.Kış turizminin gözde merkezlerinden Uludağ’da bu yıl sezon yeni yatırımlarla başladı.

500 bin euroluk yeni turnike sistemi devreye girdi. Yıllardır büyük bir sorun olan doğalgaz bu yıl Uludağ’a ulaştı. Ve dört yılı aşkın bir süredir devam eden yol yapım çalışması tamamlandı. Aynı şekilde 8 kilometrelik siber internet hattı çekildi. Türkiye’de ilk kez Uludağ’da gerçekleştirilecek olan skipass biletleri de internet üzerinden satışa çıktı.

Sezonun başlamasına sayılı günler kala otel ve işletmeler hazırlıklarını korona virüs tedbirleri kapsamında tamamlarken, gözler gelecek yerli ve yabancı turiste çevrildi.

300 metre ila bin 980 metre uzunluklarında 20 kayak pistinin yer aldığı Uludağ’a, kış sezonunda da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) etkisiyle ağırlıklı olarak yerli turistin ilgi göstermesi bekleniyor.

Ancak sezonun açılmasıyla birlikte pandemi yasakları da yürürlüğe girmesi bazı endişeleri ve büyük belirsizlikleri de beraberinde getirdi.

Milyonlarca liralık harcamanın yapıldığı tesislerde birçok soru işareti var. Yasaklar büyük bir belirsizliği de beraberinde getirdi.
Çünkü kayak merkezleri için hafta sonları hayati önem taşıyor. Tedbirler kapsamında hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları işletmecileri kara kara düşündürüyor.

Yasak kapsamında otele gelen müşteriler pistlere çıkmayacaklar. Bir de diğer yasaklar. Yabancı turistler yasaklardan muaf ancak yerli turistler değil. Aralarında Uludağ işletmecilerinin de yer aldığı kayak merkezi işletmeleri, otel yöneticileri bu krizi aşmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na bir yazı yazdı. Kayak pistlerinin kullanımı konusunda kış otellerindeki yerli ve yabancı turistlerin yasaklardan muaf tutulmasının talep edildiği dilekçenin kabulü bekleniyor.


HAFTA SONU YASAKLARI NE OLACAK?

Bölgenin yatak kapasitesi ile en büyük otelleri arasında Karinna Otel Ön Büro Müdürü Harbi Türk, salgın sürecinin herkesi farklı etkilediğini ancak alının tedbirlerle sezondan umutlu olduklarını belirtti.

Güvenli Otel Sertifikalarını aldıklarını açıklayan Harbi Türk, şunları söyledi:

“Sezon açıldı sayılır sadece kar bekliyoruz. Tabii soru işaretleriyle dolu bir pandemi dönemi geçiriyoruz. Aslında biz yazdan önlemlerimizi aldık. Yazlık tesislerin yaşadıkları deneyimleri örnek alarak. Güvenli Otel Sertifikamızı da aldık. Vakalarda sayılar artınca başka bir döneme evrildi. Uludağ kış otelciliğin en büyük destinasyonu. Kayak sevenler kar bekliyor. Hafta içi yasak yok biliyorsunuz. Cumadan başlıyor pazartesiye kadar yasak söz konusu. Otellerin içindeki önlemlerin yanı sıra bir de dışarıda kayak yapabilme nasıl olur? Bunlar konuşuldu, gündeme geldi. Sadece Uludağ’daki otelciler değil. Bütün Türkiye’deki kayak merkezlerindeki işletmeciler bir araya gelip bununla ilgili hem İçişleri Bakanlığı’na hem de Turizm Bakanlığı’na gerekli dilekçelerini verdiler. Çünkü yabancı turistler gelebiliyor, ülkemizde çeşitli aktivitelerde bulunabiliyor ama yerli turistler için böyle bir şey söz konusu değil. Yerli turistler de bunu istiyor. Bununla ilgili neler yapılabiliniz? Bunlar konuşuluyor. Yakın bir zamanda açıklığa kavuşacaktır.

YILBAŞI KUTLAMALARI NASIL YAPILACAK?

Bir de yılbaşı kutlamaları sunuluyor. Ben gelip burada yılbaşı kutlayabilir miyim? Çünkü kış turizminde en önemli aktivite. Bununla ilgili çalışmalar da var. Onlarda giderilecektir diye düşünüyorum. Otel içinde misafirin kaygı duyabileceği her türlü önlemler alındı.

Yatak kapasitesi olarak en büyük tesisiz biz.  6 adet izolasyon odası oluşturdu. Otel odası içinde günlük kullanımlık havlular ve kullan at malzemeleri de oluşturduk.  Biz her türlü önlemi aldık sadece kanun yasak gereği aşılabilinecek otelcinin beklediği bazı  düzenlemeler var. Onları bekliyoruz biz.”

KAYAK KEYFİ TEK KULLANIMLIK ÜRÜNLERLE OLACAK

Kış sporunun vazgeçilmezleri arasında yer alan kayak ve snowboard için de hazırlıklar tamam.

Uludağ’da yağacak kar beklenirken, Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenler Derneği Başkanı Yahya Usta, pandemiyi yerli turist için avantaja çevirmek istediklerini belirtiyor.

Kış aylarında daha çok yurt dışını tercih eden kayak severlerin artık yurt içinde de kayak yapabileceğini söyleyen Usta, kayak eğitimleri sırasında alınacak tedbirler hakkında bilgi verdi.

Usta, “Tek kullanımlık mekaniklerde farklı ürünler imal ediliyor onları kullanacağız. Eldivenler kişilerin kendilerine ait olacak ancak, kasklarda tek kullanımlık aparatlar üretiliyor. Yine aynı kayak ayakkabılarının içinde mest diye tabir ettiğimiz kumaştan yapılan; tek kullanımlık ürünleri müşterimizin hizmetine sunacağız. Önümüzdeki hafta eğitmenler olarak yeni bir çalıştay yapacağız. Nasıl bir yol izleyeceğiz diye. Dünya Kayak Öğretmenleri Birliği’ne biz üyeyiz. Onlarla da bu anlamda bilgi alışverişi yapıyoruz. Onların yaptığı çalışmaları da baz alıp, kendi ülkemizin insanlarına en uygun hale getireceğiz.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ