Zirvede Haber

Vaka çok, bağış yok!

Vaka çok, bağış yok!

Korona virüsü yenenlerin bağışladığı plazmalar başka vakalara umut oluyor. Ancak, vaka sayısı kadar iyileşen sayısının da yüksek olduğu Bursa’da immün plazma bağışlarının çok az olması dikkat çekiyor.Tüm dünyayı sarsan COVID-19 (koronavirüs) hastalığı için güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmış spesifik bir tedavi bulunmamakta.

Ancak, yapılan araştırmalarda COVID-19 hastalığı geçirmiş ve iyileşmiş hastaların kanlarında virüse karşı savaşabilecek antikor denen maddelerin oluşması bu hastalıkla mücadele eden başka vakalara umut olmaya devam ediyor.

COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılayı tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması amaçlanmakta.

Bursa’da her geçen gün artan vaka sayıları beraberinden immün plazma bağışlarını yeniden gündeme getiriyor.

Türk Kızılayı Bursa Kan Merkezi, hastalığa yakalanıp iyileşmiş kişilere telefon veya mesajla ulaşarak immün plazma bağışında bulunmaları için davet ediyor.

Davete yanıt verenler Kızılay Kan Merkezi’nde önce sağlık kontrolünden geçiyor ardından bağışlarını gerçekleştiriyor.

KIZILAY’DAN İMMÜN PLAZMA ÇAĞRISI

Ancak, vaka sayısı kadar iyileşen sayısının da yüksek olduğu Bursa’da immün plazma bağışlarının az olması dikkat çekiyor. Türk Kızılayı Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan, plazma bağışı konusunda çağrı yaptı.

Gürkan, “Elimizdeki aferez cihazlarımız yeterli. Yeter ki, bağışçılarımız randevularına uygun bir şekilde Kızılay merkeze gelsin. Buradaki sıkıntımız şu, randevu verdiğimiz halde gelmeyen bağışlarımız oluyor. Bağışçılarımız geldiği taktirde biz Bursa’nın ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliriz. Bursa’da yeterli miktarda aferez cihazlarımız mevcut. Bir günde 45-50 immüm plazma bağışı alabiliyoruz. Önümüzdeki hafta yüzde 50 kapasiteyi arttırarak bağışları almaya devam edeceğiz. İmmün plazma bağışı her an hepimize gerekebilir. Ne kadar çok bağış yapılırsa o kadar çok hayata yeniden can olmuş oluyoruz. Bu anlamda vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaları konusunda bir çağrı yapmak istiyorum.” dedi.

PLAZMA BAĞIŞINI KİMLER YAPABİLİR?

Peki, plazma nedir? Plazma bağışı nasıl yapılır? Plazma bağışını kimler yapabilir? Tüm bu sorulara da yanıt veren Türk Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan şunları söyledi:

“Korona virüs pozitif olup tüm semptomları kaybolduktan 28 gün sonra immün plazma bağışı yapabilirler. Kan bağışı yapan herkes plazma bağışı yapabilir. Bayanlarda, doğum, kürtaj ve düşük yapmaması gerekiyor. Tüm bağışçılar için geçerli bir konu da bağışçılara kan nakli yapılmamış olması gerekiyor. Bunun dışında son bir yılında ameliyat, hacamat olmaması gerekiyor. Bir kişi, 3 ay içinde 8 kez plazma bağışı yapabilir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ