Zirvede Haber

Bursa’da kahveciler kan ağlıyor, kantinciler icralık…

Bursa’da kahveciler kan ağlıyor, kantinciler icralık…

Pandemi en çok küçük esnafı etkiledi. Korona virüsle mücadele kapsamında iş yerleri kapanan kahveciler ve kantincilerin gözü kulağı hükümetin vereceği destekte.Pandeminin ekonomi üzerindeki etkisi sürüyor.

Ekonominin can damarı esnaf salgının yayılım hızını kesmek için uygulanan tedbirler altında her geçen gün eziliyor.

2019-2929 eğitim öğretim yılının ikinci döneminden itibaren kilit açmayan kantinciler için icra kapıya dayandı. 13 Mart 2020 tarihinde iş yerlerini kapattıklarını hatırlatan Bursa Kantinciler Odası Başkanı Recep Çam, geçen süre içinde odaya kayıtlı 465 kantincinin batma noktasına geldiğini söyledi.

DURUM İÇ ACICI DEĞİL

Evine ekmek götüremeyen kantinci esnafının hükümetten destek beklediğini belirten Çam, “Okullar kapalı. Durum iç acıcı değil. okulların açılması bize bir şey ifade etmedi. Açılmasıyla kapanması bir oldu. Okullar açıldıktan sonra da okul müdürleri kira ödemeleri konusunda baskı yaptı. Sanki bizden daha aç gözlü gibiler. Hemen kantincilere saldırdılar. Kantinciler para kazanmadan. Okulların bu anlamda kapanması bizim işimize geldi. Nasıl olsa para kazanmıyorduk. Biz kazanmadan okul müdürüne vermek zorunda kaldık. Kraldan çok kralcı oldular. Kendi maaşları ödenmemiş olsa onlar Bursa’yı, Türkiye’yi ayağa kaldırırlardı. Kantinciler bu gün mağdur oldu ne yaparlar gibisinden bir şey görmedik biz okul müdürlerinden. 13 Mart’tan itibaren kantincilerimiz iş yapamıyor, para kazanamıyor. Evine ekmek bile götüremiyor. Bununla ilgili devletten destek bekliyoruz. Kredilerin ertelenmesini istiyoruz. Bir çok kantinci esnafımız bankalar tarafından takibe girdi. Hepimiz yarın icralık olacağız. Belki arabamızı, belki evimizi satılacak. Durum onu gösteriyor. Pandemi süreci gecene kadar zaman istiyoruz. Bizim borcumuz borç, okullar açılsın para kazanmaya başlayalım. Borçlarımızı ödeyeceğiz.”

“KAHVECİLER KAN AĞLIYOR”

Aynı dertten muzdarip bir başka esnaf kesimi ise kahveciler.

Bursa’da faaliyet gösteren 3 bin 500 kahveci esnafın yarını için kara kara düşündüğünü söyleyen Bursa Kahveciler ve Benzerleri Odası Başkanı Yavuz Özkarayurt, “Şu anda 3 bin 500 üyemiz var. Bütün üyelerimiz kan ağlamakta. Evine ekmek götüremiyor. Ekmeği bırakın ayakta nasıl kalacağım onun mücadelesini veriyor. Karşılıksız yardım paketi, hibe bekliyoruz. Bunun dışında hiçbir kurtuluşumuz yok. Gerçek anlamda kahveci esnafı bitmiş durumda. Bu günü nasıl geçireceğiz bilmiyoruz. Biz bu günün mücadelesini veriyoruz. Hiçbir yerden gelir yok.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ