Zirvede Haber

Tak: Esnaf ve sanatkar ‘çıkmaz sokak’ta

Tak: Esnaf ve sanatkar ‘çıkmaz sokak’ta

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, korona virüs nedeniyle esnafın içinde bulunduğu tabloya ilişkin karamsar konuştu. “Esnaf ve sanatkar çıkmaz sokakta” diyen Tak, hükümetten destek beklediklerini söyledi.Yaklaşık 10 aydır korona virüs ile mücadele eden Türkiye’de pandemi en çok ekonomik hayatı sekteye uğratmaya devam ediyor.

Salgın en çok hizmet odaklı sektörü olumsuz etkiledi. Lokantacılar, kahveciler, kantinciler sıkıntıyı en çok hisseden esnaf arasında.


BESOB Başkanı Arif Tak, korona virüs salgını nedeniyle zor günler geçiren Bursalı esnaf ve sanatkarın sorunları ve beklentilerini enBursa.com’a anlattı.


Yaşanan süreçten Türkiye genelinde 650 bin esnaf ve sanatkarın olumsuz etkilendiğini, bu rakamın Bursa’da 60 bin olduğuna dikkati çeken Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Arif Tak, ”Bu şartlar altında insanlar ne yapacak, evlerini nasıl geçindirecek? Ekmek parasını nereden kazanacağız?” dedi.


“EKMEK PARASINI NEREDEN KAZANACAĞIZ”

BESOB Başkanı Tak, kepenk indirme aşamasına gelen Bursa esnafının son durumunu şöyle özetledi;

“Türkiye genelinde 650 bin esnaf ve sanatkar etkilendi bu son sıkıntıdan. Daha önce bu kadar sıkıntılı bir dönem geçirmedik. Şu anda müthiş bir sıkıntılı dönem geçiriyoruz. İş yerleri kapandı. Kahveciler, lokontacılar, kebapçılar, pideciler gibi birçok esnaf dükkan kapattı. Bu şartlar altında insanlar ne yapacak, evlerini nasıl geçindirecek? Ekmek parasını nereden kazanacağız. Hiç kimsenin bir şey bildiği yok. Herkes şaşkın bekliyor. Yapılacak da hiçbir şey göremiyoruz. Yetkililerle görüşüyoruz, esnafın sorunlarını iletiyoruz ama onların da söyledikleri pek bir şey yok.”


“BURSA’DA 60 BİN ESNAF İŞ YAPAMAZ HALDE “

“Bursa genelinde 85 bin esnaf ve sanatkar var. Pandemi 60 bin esnafımızı çok daha ağır etkiledi. Kimi iş yerleri kapalı, kimi ise iş yapamaz halde. Herkes teyakkuzda. Esnaf, aldığı krediyi ödeyemiyor. Alınan kredilerin ötelenmesi için hükümet bir çalışma yapıyor ama o da belirsiz. Bursa Büyükşehir Belediyesi bir çalışma yapıyor esnafı destekleme anlamında. Ama nasıl yardımcı olacaklar? Ne yapabilirler? Onun hala yolu bulunmuş değil. Gel belediye sen bu arkadaşlara biner lira ver demeye imkanımız da yok. Desen de bin lira ile ne yapacak o kişi.”


“ÇIKMAZ SOKAKTAYIZ”

“Dolayısıyla çıkmaz bir sokaktayız. Sıkıntımız çok büyük. Benim telefonlar sabaha kadar çalıyor. Feryat ediyorlar ama ne yapalım bilemiyorum artık. Yetkililer de tam bilerek bir şeyler yapmaya çalışıyormuş gibi görünüyorlar ama bilerek yaptıkları bir şey yok gibi.  Daha önceki pandemi döneminde biz bir planlama yapmıştık. Etkilenen esnaf ve sanatkarlarımızın çalışanları için en az 3 ay asgari ücret desteği yapılmasını dile getirmiştik. Yine sigorta primlerinin desteği de şart. Ayakta durabilmemiz için bunu söylüyoruz. Esnaf 3 ay ayakta durabilsin. O zaman ayağa kalkmış oluruz. Elimizden birileri tutmuş olur. Hükümette çok mücadele veriyor ama yetmiyor. Hazır da olsa dayanmıyor. Çok zor durumdayız. Ben 76 yaşındayım. Şu ana kadar ben böyle bir şey görmedim. Rastlamadım. Zor bir durumumuz var, kim ne derse desin.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ