Zirvede Haber

Bursa’da 300 bin kaçak yapı var

Bursa’da 300 bin kaçak yapı var

Bursa’da 70 bin riskli konut kentsel dönüşüme girecek. 6-7 mahalle olarak belirlenen kentsel dönüşüm planını İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak değerlendirdi. Bursa’nın deprem master planının olmadığına vurgu yapan Albayrak, kentte 300 bin kaçak yapı olduğunu söyledi.İzmir Depremi, deprem kuşağındaki Bursa’yı yeniden gündeme taşıdı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 600 bin konutun bulunduğu şehirde riskli 70 bin konut tespit edildiğini, 6-7 mahalle için çalışma yaptıklarını söyledi.

Merinos altı olarak adlandırılan 6-7 mahalle ile Altıparmak’taki dönüşümün öncelikli olduğuna işaret edildi ve Akpınar Mahallesi’nde 1050 konutlar için vatandaş onayının beklendiği söylendi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa’daki kentsel dönüşümü değerlendirdi.

Albayrak şöyle konuştu:

600 BİN KONUTUN YARISI KAÇAK

“Bu 70 bin konutun nerelerde ve nasıl seçildiği ile ilgili bir bilgimiz yok doğal olarak. Büyükşehir Belediyemiz bu konuda çalışmayı yapıyor. Yetkili kurum da orası zaten, onlar yapmak durumunda. Merkez üç ilçe içerisinde olduğunu düşünüyoruz. Biraz daha geçmişe gidip oradan ifade etmek lazım. Bizim 1980’li yıllardan itibaren çok yoğun göç sebebiyle ciddi bir kaçak yapı stokumuz var. Gönül ister ki bu kaçak yapı stokunun tamamının dönüştürülmesi ve rehabilite edilmesi gerekiyor. Kaçak yapı mahalleri var. Buralar çöküntü alanlar. Dönüştürülmesi gerekiyor.
Ancak yaklaşık 600 bin konut var olduğunu biliyoruz. 600 bin konutun yüzde 50’sinin kaçak olduğunu düşünürsek 300 bin konut bir sayı bu. Bu kadar sayıda 300 bin konut kaçak yapıyı dönüştürmek ekonomik anlamda mümkün görünmüyor. Bir ucundan başlamak lazım. Depremde üst üste çöken binaları tespit edersek ve deprem gelmeden yıkabilirsek yarınlara daha hazır olabiliriz. Tam bu noktada Bursa’da 600 bin konut stokumuz varsa yaklaşık yüzde 5 ile 12 arasındadır. Yüzde 10 olsa 60 bin konut yapar. Belediyenin tespit ettiği 70 bin konuttur. Nerelerdedir, tek tek mi mahalle mahalle mi dönüşecek? Önümüzdeki günlerde daha detaylı kamuoyu ile paylaşırsa belediyemiz göreceğiz.”

BURSA’NIN DEPREM MASTER PLANI YOK

Bursa’nın deprem master planı olmadığına vurgu yapan Albayrak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ancak olaya daha bilimsel yaklaşmamız lazım. Bursa’nın bir deprem master planının hazırlanması lazım. Önce riskleri ortaya koyacaksınız. İzmir depreminde yıkılan binalar alamünyüm zeminin üzerine oturmuş olmasıydı . Bursa’da da alüminyum zemin üzerine oturan mahalleler var. Bunların tespit edilmesi lazım. Sonra planlama dahilinde yıllara bağlı olarak dönüştürülerek sabırla kentsel dönüşüm çalışmalarına başlamamamız lazım.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ALTINDAN BELEDİYELER ZOR KALKAR

Kentsel dönüşümün eper zor olduğunu ve belediyelerin altından kalkamayacağını söyleyen Albayrak, şunları kaydetti:

“Kentsel dönüşüm çok zor bir iş. Belki de belediyelerin altından kalkamayacağı kadar zor. Merkezi hükümet tarafından desteklenmesi lazım. Belki 6306 sayılı yasa bu dönüşüm için yeterli gelmiyor. 2012 yılında çıkarıldı çünkü. Belki o yasaya destekleyici bir yasa çıkarılabilinir. Oturup çok ciddi bir şekilde konuşmak gerekiyor. Siyasete alet edilmemesi gerekiyor. Mecliste bir komisyon kuruldu. Afet zararlarının azaltılmasıyla ilgili. Mecliste tüm partilerden üyesi olan bir komisyon. Bu komisyonun çok ciddi bir şekilde çalışılması lazım. Bu adımlar atılırsa yarınlara hazır hale geliriz. Bu kentsel dönüşümler deprem master planları bugünden yarına hazırlanabilecek bir konu değil. Ciddi bir çalışma gerektiriyor. Zor bir iş olduğu için 1999’dan 2020’ye 21 yıl geçti. Biz hala aynı noktayız. Elimizde bugün bir plan olmuş olsaydı işin beklide yarısını çözmüş olacaktık. Bu anlamda biz çok geç kaldık geri kaldık.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ