Zirvede Haber

“Covid’li öğrenci ve öğretmen sayısı hızla artıyor!”

“Covid’li öğrenci ve öğretmen sayısı hızla artıyor!”

Korona virüsün eğitimi ciddi anlamda etkilediğini söyleyen Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Bursa’da Covid’li öğretmen sayısının yüzleri, karantinadaki öğrenci sayısının ise binleri bulduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarının ardından korona nedeniyle eğitim camiasında da can kayıpları yaşandığını belirten ve Bursa’dan örnek veren Toy’a göre tedbirler yetersiz.21 Eylül’de kademeli olarak başlayan 2020-2021 eğitim öğretim yılı 13 kasım itibariyle birinci ara tatile girdi.

Bursa’da 30 bin öğretmen ve  560 bin civarında öğrenciyi yakından ilgilendiren eğitim sürecini değerlendiren Eğitim-İş Şube Başkanı Yeliz Toy, yüzlerce öğretmenin korona virüse yakalandığını, binlerce öğrencinin de karantinada olduğunu öne sürdü.

Tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini söyleyen Toy, eğitim camiasında covid pozitif ölümlerinin yaşandığını da kaydetti.

Okullarda tedbirlerin arttırılması için yaptıklara çağrıların karşılık bulmadığını öne süren Toy, şunları söyledi;

YÜZLERCE ÖĞRETMEN, BİNLERCE ÖĞRENCİ POZİTİF İDDİASI!

“Okullar açıldıktan sonra yayılma çok hızlı oldu. Elimizdeki verilen bunu gösteriyor. Rakamlar konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü hiçbir açıklama yapmıyor. Ne olduğu, kaç öğrencinin karantina altında olduğu, kaç öğretmenin covid pozitif olduğu konusunda hiçbir bilgi vermiyor. Bursa’da bizim elde ettiğimiz verilere göre rakam ne yazık ki pozitif vaka olarak öğretmenlerde yüzlerle, öğrencilerde binlerle ifade ediliyor. Tam rakamları öğrenmek istiyoruz. Sürekli il milli eğitim müdürlüğüne çağrıda bulunuyoruz.  Önce 50 demiştik bu rakamı sonra artış oldu 100’ün üzerine çıktı. Şimdi, ne yazık ki tam rakam vermek istemiyorum ama ciddi anlamda yüzlerle ifade ediliyor pozitifli öğretmen sayısı. Öğrenci sayısı ise zaten binlerle ifade ediliyor.

Toy, salık çalışanlarının ardından eğitim camiasında da Covid kaynaklı ölümlerin yaşandığını söyledi ve Bursa ile ilgili şunları söyledi:

“BURSA’DA OKUL MÜDÜRÜ KORONADAN HAYATINI KAYBETTİ”

“Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi okul müdürü vefat etti. Okul sürecinde kendi hissetmemiş. İlaç yazdırmak için gittiğinde test yaptırmış, belirtileri fark etmemiş. 3-4 gün hastanede kaldı ya da kalmadı. Birkaç gün içinde kaybettik öğretmenimizi. Türkiye’nin dört bir yanından geliyor ölüm haberleri. Vefat eden çok sayıda eğitim çalışanı var. Öğretmen, öğrenci, personel sayıları çok yüksek.”

23 Kasım pazartesi günü başlayacak olan ikinci ara dönem için eğitim alanında gerekli önlemlerin alınmasını isteyen Toy, çocukların taşıyıcılığını hatırlatarak ailelerin akrabalık ve komşuluk ilişkileri konusunda daha duyarlı davranmaları istedi.

“ÇOCUKLAR NE YAZIK Kİ TAŞIYICI DURUMDA”

Toy,” Bursa’nın  bütün bölgelerinde yoğunluk yaşanıyor. İlçelerimiz de çok yoğun. Ama ne yazık ki, sosyal ekonomik yapının çok iyi olmadığı bölgelerde daha hızlı yayılıyor. Akraba ilişkileri içi içe. Çocuklar kalabalığa çok fazla maruz kalıyor. Çocuklar ne yazık ki taşıyıcı durumda. Onlar okuldan eve, evden okula taşıyabiliyor. Fiziksel şartların yetersiz olduğu, iki odalı evde kalabalık bir ailenin yaşadığı bir ortamda, akrabalarla ya da komşularla ilişkilerin yoğun olduğu yerlerde daha hızlı bir artış var” dedi.

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, şöyle devam etti:

“AİLELERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”

“Ara tatilden sonra yeniden başlayacak kademeler var. Eğitime yeni dahil olacak sınıflar var. Milli Eğitim Bakanlığı bütün kademeleri yüz üze eğitime başlatmak istiyor. 23 Kasım itibariyle. O tarihe kadar sayıların çok daha artacağını düşürüyoruz. Ara tatilde il dışına eğer çıkarlarsa ya da ziyaretler yapılırsa burada da artış olacak. Ailelere büyük iş düşüyor. Bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor.

“ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE DÜZENLİ TEST YAPILMIYOR”

Geçen hafta başlayan sınavlar ara tatilden sonra da yapılacak. Sınavların yüz yüze yapılması demek, çok sayıda öğrencinin uzun saatler boyunca yine bir arada olması demek. Bu da vakaların artması demek. Geçen haftaki sınavların sonucunu 15 gün sonra göreceğiz. Ama önümüzdeki hafta yapılacak sınavların yine bir 15 gün sonrasına yansıyacak.  Sınavların devam etmesi sürecinde salgın yayılımın azalması mümkün değil. Ben endişeleniyorum. 23 Kasım’da okulların açabileceklerini çok düşünmüyorum. Bize ulaşan rakamlara göre açılmaması gerekir. Biz yüz yüze eğitime karşı değiliz ama 21 Eylül’den önce alınması gereken önlemler alınmadığı için bu noktaya geldik. Hala öğretmen ve öğrencilere düzenli test yapılmıyor. Test yapılmış ve pozitif vakalar tespit edilmiş olsaydı okulda eğitimleri devam eden hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin hayatlarını tehlikeye atmayacaktık. Ama süreç öyle işlemedi. Okulların hijyen açısından denetlenmediği, dezenfektanların yeterli gönderilmediği bir süreç yaşanıyor.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ