Zirvede Haber

Bursa’da hastaneler dolu!

Bursa’da hastaneler dolu!

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, kentteki vaka artışlarını değerlendirdi. “Bursa’daki hastanelerin tamamen dolu olduğu ile ilgili. Yatak olmadığı, yoğun bakımların ve hastane acillerinin de dolu olduğu ile ilgili bir bilgi aldım” diyen Türkkan, mevsimsel hastalıklarla birlikte ölüm oranlarının daha da yükselebileceğini belirtti.

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Bursa’daki hastanelerin acil ve yoğun bakımlarının dolu olduğunu söyledi.

“Çember daralmadı çemberin içindeyiz artık” diyen Türkkan, şunları söyledi;

“Bugün aldığım bilgi tabi ki resmi değil. Bursa’daki hastanelerin tamamen dolu olduğu ile ilgili. Yatak olmadığı, yoğun bakımların ve hastane acillerinin de dolu olduğu ile ilgili bir bilgi aldım. Ama resmi kanallar bizimle hiçbir şekilde bilgi gelmiyor ve bizimle iletişim kurmuyor baştan beri.  İl sağlık müdürüne sormak lazım gerçekten durumumuz nedir? Ama gördüğümüz çember falan daralmadı,  çemberin içindeyiz artık. En yakımızdaki insanlar covidli olabilir. Benim vatandaşlara önerim çok net; herkesin covidli olduğunu düşünerek yaşayın. Herkes birbirinin covidli olduğunu düşünerek korusun kendini.  Gerçekten korunmak, tedavi edilmekten çok daha insancıl.  Çok acı çekiyor insanlar kliniklerde. Çok acı veren, insanı çok yoran bir hastalık. O nedenle korunmak çok değerli.”

 

“14 GÜN KAPANMAK GEREKİYOR”

Bursa Tabip Odası Başkanı Türkkan, vaka sayılarının artmasıyla birlikte yeniden gündeme gelen yasaklara ilişkin görüşlerini de açıkladı.

Türkkan, şunları söyledi:

“Gerçekten bir politika oluşturmak lazım. Hastalığı yeni tanıyoruz. Cumartesi-Pazar ya da sadece bayramda evde kalmanın hiçbir anlamı lok. Hastanın hastalığı bulaştırıcı süreci 14 gün.  14 gün kapanmak gerekiyor. İnsanları 14 gün içeri koyduğunuzda onların ekmeğe, yemeğe, gelire ulaşmalarını sağlamak lazım. O ailelerin bakımlarını sürdürebilmek gerekiyor.Ciddi bir ekonomik yük. Bunun siyasi ayağının karar vermesi lazım ve ona göre karar sergilemesi lazım. Rakamları bilebilsek, nerenin ne zaman kapanması kapanması gerektiği konusunda çok daha net bir şeyler söyleyebilirim. Politika geliştirebilmek için bizim veriye ulaşmamız lazım. Veriye ulaşmamızı kesinlikle engelliyorlar. Nerenin, ne zaman kapanması gerektiği için benim elimde bir takım veriler ve göstergeler olması lazım. Ama şeffaflık yok, kesinlikle.”

“O AŞI ÇOK BAŞARILI OLSA BİLE UYGULAMADA BÜYÜK ZAFİYET OLACAK”

Aşı deneme çalışmaları hakkında görüşlerini de açıklayan Bursa Tabip Odası Başkanı Türkkan, Türkiye’de denemeleri yapılan aşı çalışmalarını başarılı bulduğunu söyledi.

Ancak aşı uygulamalarında zafiyet yaşanabilineceği endişesi taşıdığını belirten Doç. Dr. Türkkan, “Aşı deneme çalışmalarında bizim üniversitede de uygulanıyor. Hatta dekanımızda oldu. Üçüncü faz oldukça güvenilir olduğu söyleniyor aşının. Yan etkilerinden arınmış. Zaten çok kısa bir sürede bizim üniversitede denenen aşının tüm Türkiye’de belki de zorunla hale getirileceği, aşılanmanın başlanacağı ön görülüyor. Bazı hocalarımızda ön görüsü böyle.  Ne çıkar sonucunu bilemiyoruz oldukça güvenilir olduğu konusunda bir takım söylemler var ama yetişir mi herkese aşı yapmaya, dağıtabilirler mi? Maske dağıtamadık insanlara. Aşıyı nasıl yapacağız? Sadece dağıtmakla da olmayacak, çünkü onun uygulanması da gerekiyor. Çok başarılı olunacağını sanmıyorum. Bu sürecin doğru yönetilebilineceğini sanmıyorum. Çünkü şeffaf değil, yönetimde çok büyük zafiyetlerimiz var. Biliyorsunuz, sağlık müdürümüzde değişti. Onun bir adaptasyon süreci olacak.  Dereyi geçerken at değiştirilmez denilir. Değiştirmek zorunda kaldılar her halde. Yani o aşı çok başarılı olsa bile uygulamada büyük zafiyet olacak. Bir hekim arkadaşımızdan elimize ulaşan bir fotoğraf var. Bir hastanenin acilinin önünde kuyruk olmaz. Dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Hastane acilinin önünde kuyruk var.” dedi.

ÖLÜM ORANLARINDA ARTIŞ OLABİLİR”

Korona virüs ile mevsimsel hastalıkların bir araya gelmesiyle birlikte ölüm oranlarında artış yaşanabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Türkkan, Bursa Tabip Odası tarafından kentteki ölüm oranlarına ilişkin bir çalışma yapıldığını söyledi.

Türkkan, “Hastalıklar üst üste bindiğinde çok ciddi ölümlerin olacağını düşünüyorum.  Bizim kendi çalışmamız, çalışma yürüyor. Bursa’daki ölümleri değerlendirdik. Bir önceki yıl ile bu yılın ve bu günlerin farklılığı çok fazla görünüyor. 30-40 kişi daha fazla ölüyor Bursa’da günlük gibi görünüyor. Eğer grip, mevsimsel influenza gelirse bu hastalıkla birlikte pnömoni il birlikte ölüm oranı daha gazla artar tabi.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ