Zirvede Haber

‘Salatalık yerine bina dikmişler’

‘Salatalık yerine bina dikmişler’

İzmir’i vuran 6.6 büyüklüğündeki depremde en büyük hasar Bayraklı ilçesinde yaşandı. İzmir’den yansıyan görüntüler Türkiye’yi yasa boğarken, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Bayraklı’da yıkılan sekiz katlı Rıza Bey Apartmanı örneği üzerinden önemli tespitlerde bulundu.

İlçede 17 bina yıkılırken arama kurtarma çalışmaları halen dokuz binada sürüyor. Sekiz binada ise çalışmalar tamamlandı.

Çevrelerindeki binaların sağlam durmasına rağmen yerle bir olan apartmanlar onlarca kişiye mezar oldu. Enkaz altında ise hala kaç kişinin kaldığı bilinmiyor.  İşte o apartmanlar:

DOĞANLAR APARTMANI 

Bayraklı ilçesinde bulunan yedi katlı Doğanlar apartmanında 21 daire bulunuyor. Altında kafe olan bina yola devrilirken apartmandan 12 kişi sağ olarak kurtarıldı. 22 saat boyunca enkaz altında kalan anne Seher Dereli Perinçek ve dört çocuğu yedi saat süren zorlu bir mücadelenin ardından çıkarıldı.

Aynı binada iki kişi yaşamını yitirirken enkaz altında aralarında Göztepe taraftarlarından Ali Çağın Kaygusuz’un da bulunduğu 15’den fazla kişinin bulunduğu tahmin ediliyor. Yakınları enkaz altında kalanlar ise onlardan iyi bir haber almak için bölgede bekleyişlerini sürdürüyor.

RIZA BEY APARTMANI 

Depremde tamamen yıkılan Rıza Bey apartmanı ise sekiz katlı. Alt katında üç işyeri bulunan binada 29 daire bulunuyor. Deprem sonrasında, yerle bir olan binadan saatler sonra Buse Hasyılmaz isimli genç kadın 9,5 saat sonra çıkarıldı. Aynı enkazdan 16 yaşındaki İnci Okan, köpeği ile birlikte kurtarıldı.

Enkaz altında ise halen aralarında diş hekimi Zarife Doğan, diş teknisyeni Aslı Tamer ve 16 yaşındaki ikizler Çınar ve Sayra Alpgündüz’ün de bulunduğu bazı kişilerin arama çalışmaları devam ediyor.

EMRAH SİTESİ 

Depremde çok sayıda can kaybının yaşandığı Emrah Sitesi ise iki blok ve 28 daireden oluşuyor. Apartmanın enkazından şu ana kadar 12 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, 19 kişi ise sağ olarak kurtarıldı. Ailelerinin kayıp ihbarında bulunduğu 21 kişinin ise arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

YILMAZ ERBERK APARTMANI 

Apartmanın iki katı tamamen çöktü. Bina vinçlerden verilen destekle yan yatmaması için desteklenirken, altında market ve bakkal bulunan apartmanın enkazından 11 kişi sağ olarak çıkarıldı, iki kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

BARIŞ SİTESİ 

Çalışmaların sürdüğü diğer bir bölge olan dört bloklu Barış Sitesi’nde kısmen çökme yaşanan üç blokta çalışmalar sürüyor. Arama kurtarma çalışmalarına katılan Bursa Yıldırım Belediyesi ekipleri, 14 saat sonra enkazdan 62 yaşındaki Emine Eren’i yaralı olarak çıkarmayı başardı.

Ekipler, Eren’in enkaz atındaki eşi Ünal Eren ve 10 yaşındaki torunu Çınar’a da ulaşmaya çalışıyor. Aynı binada üç kişi yaşamını yitirirken enkaz altında kalanlara ulaşmak için çalışmalar sürdürülüyor.

YAZICIOĞLU APARTMANI 

Depremde tamamen çöktü. Arama çalışmaları devam ederken enkaz altında kalanların sayısı ise bilinmiyor.

‘SALATALIK YERİNE BİNA DİKMİŞLER’ 

Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından, İzmir’den yansıyan görüntüler Türkiye’yi yasa boğarken, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Bayraklı’da yıkılan sekiz katlı Rıza Bey Apartmanı örneği üzerinden önemli tespitlerde bulundu.

Yıkılan binanın olduğu alanının 2000 yılına ait uydu görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaşan Prof. Dr. Yaltırak, “Yıkılan binalardan biri; yepyeni, en alt katı dükkan, sadece 2000 yılında etrafı sulak bostan. Salatalık ekeceğine apartman ekerek zengin olunan bir bölge” mesajını paylaştı.

Milliyet’e konuşan Prof. Dr. Yaltırak,  şu tespitlerde bulundu:

“Bayraklı, Bornova bölgesi, eskiden bostanların olduğu, tarım alanları. Rıza Bey Apartmanı’nın etrafındaki 2000 yılına ait uydu görüntüsü çok çarpıcı. Binanın etrafı bostan ve tarla. Tarım topraklarını yapılaşmaya açarsanız ortaya bu görüntüler çıkar. Bu yapılanlar Kıyı Kanunu’na da aykırı. Kıyı Kanunu’na göre akarsuların yatakları, göllerin etrafı ile su yataklarının çevresindeki çökellerin olduğu alanlar imara açılamaz.

Kovid-19’a karşı maske takmayan zihniyet ile ‘Deprem günahtan oluyor’ diyenler aynı düşünce yapısına sahip. Deprem gerçeğine akılcı yaklaşmıyoruz. Depremde fakirler ölmüyor, orta sınıfın insanları ölüyor. Fakirler gecekonduda yaşıyor ve İzmir’de yıkılan gecekondu yok. Zenginler sağlam, estetik yapıları tercih ediyor. Yıkılanlar orta sınıfın kirada oturduğu kötü yapılar. Binaların dışı makyajlanıp kusurlar örtülüyor. Sonra da yamalı bohça gibi, depremde çatlak, patlak…”

FELAKETİN EŞİĞİNDEN DÖNDÜK 

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, İzmir’in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin depremin denizde olması sayesinde felaketin kıyısından dönüldüğünü söyledi.

İzmir’de 7 büyüklüğünde deprem üretebilecek 13 aktif fay olduğunu belirten Murathan, “Fay, İzmir merkezin uzağında kırıldı. Şayet bu deprem İzmir’in merkezinde olsa çok büyük bir felaket tablosu ile karşılaşmış olurduk” dedi

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ise yıkılan binaların mühendislik hizmeti almayan yapılar olduğunu belirtirken, “İmar affından yararlanan binalarda hasarlar oluştu. Ancak kentte şuan durumun ne olduğunu bilmiyoruz.

Gerçek anlamda bina envanterine sahip olmadığımız gibi, sağlam yapı stoğuna ilişkin verilere sahip değiliz. İzmir’de öncelikle envanter çalışması yapılmalı. Yapı stoğunun iyi durumda olmadığı biliniyor” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ