Zirvede Haber

Dağlık Karabağ’da ateşkes başladı!

Dağlık Karabağ’da ateşkes başladı!

Rusya lideri Putin’in çağrısıyla Moskova’da bir araya gelen Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları insani ateşkes üzerinde anlaşmıştı, anlaşmaya varılan ateşkes bugün yerel saatle 12’de devreye girdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çağrısı üzerine Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları dün Moskova’da masaya oturmuş, görüşmede Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bulunmuştu. 3 dışişleri bakanının katıldığı görüşme 10 saat 20 dakika sürmüş, Lavrov, görüşme sonrası tek başına açıklamalarda bulunmuştu. Uzun saatler süren görüşmeden 4 maddeli insani ateşkes çıktı.

Azerbaycan ve Ermenistan ateşkes ilanı üzerinde anlaştı. Ateşkes, bugün yerel saatle 12.00 itibarıyla uygulanmaya başlandı. Haber Global muhabirlerinin bildirdiğine göre, bölgede şu an sessizlik hakim… 

Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin ve cenazelerin değişimi için ilan edilen ateşkesin süresi konusunda şimdilik bilgi verilmedi. Taraflar, ateşkes rejiminin parametreleri üzerinde ayrıca çalışma gerçekleştiriyor.

Dışişleri’nden flaş açıklama

Dışişleri Bakanlığı Azerbaycan – Ermenistan arasında ilan edilen ateşkesle ilgili öneli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’nca, Azerbaycan ve Ermenistan arasında ilan edilen ateşkese ilişkin, “Türkiye başından beri ancak Azerbaycan’ın evet diyeceği çözümleri destekleyeceğini vurgulamıştır. Bu anlayışla sahada ve masada Can Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edecektir” açıklaması yapıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan arasında bugün yerel saatle saat 12.00’de yürürlüğe girmek üzere, cephe hattında ateşkes ilan edildiği belirtildi.

27 Eylül’de başlayan silahlı çatışmalarda, Azerbaycan’ın yaklaşık 30 yıldır işgal altında olan topraklarını kendi imkanları ve özgüveniyle geri alabileceğini Ermenistan ve tüm dünyaya gösterdiği belirtilerek, “Bu süreçte, tüm dünyadan insani saiklerle ateşkes talepleri gelmiştir. Azerbaycan da son kez Ermenistan’a işgal ettiği topraklardan çekilmesi için bir fırsat vermiştir. İnsani gerekçelerle esirlerin ve cenazelerin değişimi amacıyla ilan edildiği belirtilen ateşkes önemli bir ilk adım olmakla birlikte kalıcı çözümün yerine geçmeyecektir. Türkiye başından beri ancak Azerbaycan’ın evet diyeceği çözümleri destekleyeceğini vurgulamıştır. Bu anlayışla sahada ve masada Can Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edecektir” denildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ