Zirvede Haber

Barolarda genel kurul belirsizliği devam ediyor

Barolarda genel kurul belirsizliği devam ediyor

İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüs salgını gerekçesiyle baro genel kurullarının 2 ay ertelenmesi aralarında Bursa Barosu’nun da bulunduğu 76 ilin barosunun tepkisine neden oldu. Bursa Baro Başkanı Gürkan Altun, “ Maalesef uzun süre kanun hükmünde kararnamelerle sonra kanunlarla yönetilen ülkemiz artık genelgelerle yönetilmeye başlandı. Bir hukuk insanı olarak bu bizi derinden yaralıyor” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı “Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinlikler ertelenecek” şeklindeki genelgesiyle baro seçimleri 1 Aralık’a kadar ertelenmişti. YSK genelgenin ardından aldığı kararla, siyasi partilerin kongrelerinin gerçekleştirilmesinde ise sakınca olmadığına hükmetmişti.

İçişleri Bakanlığı’nın ardından İl Hıfzıssıhha Kurullarından da benzer bir karar çıkınca, aralarında Bursa Baro Başkanı Gürkan Altun’un da bulunduğu 76 ilin baro başkanı ortak bir bildiri yayınlayarak, tepki göstermişti.  Barolar kararın ertelenmesine yönelik hukuksal işlem başlatmıştı.

Yüksek Seçim Kurulu, baro seçimlerinin İçişleri Bakanlığı genelgesinin ardından İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla ertelenmesine yönelik baroların yaptığı başvuru hakkındaki incelemesini tamamlamasının ardından Kurul, baroların söz konusu kararların “tam kanunsuzluk” talebiyle kaldırılmasına yönelik yapılan başvuruların reddine karar verirken, Bursa Barosu’nun İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına ilişkin 2. İdari Mahkemeye yürütmeyi durdurma talebine mahkeme de ara kararla savunma için 10 günlük süre verildi.

y

Yaşanan gelişmeleri enBursa.com mikrofonlarına değerlendiren Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Avukatlık Kanunu’nda geçici düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekti. Altun, “Bu anlamda bir tasarruf olacak ise, genelgelerle ya da valiliklere verilen talimatlar neticesinde gerçekleşen hıfzıssıhha kararları ile değil avukatlık kanunlarında yapılacak olan bir geçici madde düzenlemesiyle ne zamana ertelemek istiyorlarsa gerekçesiyle birlikte o tarihe erteleseydiler. Böylelikle, en azından kanuna uygun olurdu. Aynı 15 Temmuz’da yapılan avukatlık kanunundaki değişiklikleri nasıl içimize sinmediyse bile uygulama zorunluğumuzdan dolayı uyguluyoruz; o değişikliğe de içimize sinmede de uygulardık. En azından kanuna uygun bir düzenleme olurdu. Maalesef uzun süre kanun hükmünde kararnamelerle sonra kanunlarla yönetilen ülkemiz artık genelgelerle yönetilmeye başlandı. Bir hukuk insanı olarak bu bizi derinden yaralıyor.” dedi.

“İL HIFZISSIHHA KURULU SINIFTA KALDI”

Kısa bir süre sonra görev süresinin dolacağını belirten Av. Altun, seçilmeden makam işgal noktasına geleceğine dikkat çekti. Altun’un üzerinde durduğu bir başka konu ise genel kurulların ertelenmesine yönelik Bursa İl Hıfzıssıhha Kurulunun oy birliği ile karar alması.

Altun değerlendirmelerine şöyle devam etti;

“Bir çok ilde bu karar muhalefet şerhi ile çıktı ama Bursa’dan maalesef bütün bileyenleri ile İl Hıfzıssıhha kurulu sınıfta kaldı. Bilimsel görüşlerini olduğu gibi yansıtmadılar sadece genelge uymakla hükümlü hissettiler kendilerini. Kanuna karşı böyle bir karar alınmasını ben sindiremedim. Bununla ilgili bütün hukuki mecralarda hakkımızı arayacağız” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ