Zirvede Haber

Bursa’daki Suriye!.. İşte Bursa’nın Halep’i

Bursa’daki Suriye!.. İşte Bursa’nın Halep’i

Başta İstanbul ve Bursa olmak üzere birçok ilde adeta gettolaşan Suriyeli göçmenler, artık ülkelerine dönmek istemiyor! Sadece İstanbul’da 500 binden fazla Suriyeli yaşıyor. Bursa’da rakam 250 bine yaklaşıyor. Başka deyişle Bursa nüfusunun yüzde 5’ten fazlası Suriyeli…

enbursa.com Muhabir Hayriye Turgut…

Aslında Suriyelilerin hangi illerde yaşayacağına resmi olarak İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü karar veriyor.

Verilere göre, Suriyeli mülteciler dünyanın metropol şehri İstanbul’u mesken tutmuş durumda. Rakamları azımsanmayacak kadar çok. Ancak, İçişleri Bakanlığı’nın 2018 tarihinde aldığı bir karar ile bu kente göç donduruldu.

Kayıt altındaki son verilere göre en az Suriyelinin yaşadığı şehir ise; 25 kişi ile Bayburt.

BURSA SURİYELİLERİN GÖZDESİ, ÇÜNKÜ…

Sanayi kenti Bursa da Suriyelilerin gözde şehirlerinden biri… Suriyelilerin Bursa’yı tercih etmelerinin birçok sebebi var, ama onlara göre Bursa’nın, Şam ve Halep ile sosyokültürel yakınlığı var…

2011 yılında başlayan ve son 5 yılda hızla artan göçte, Suriyeliler Bursa’nın tam kalbine yerleşmiş durumda.

Gayriresmi rakamlara göre Bursa’da, Suriyeli mülteci sayısı yaklaşık 250 bin. Bu rakam da kent nüfusunun neredeyse yüzde 5,7’sine denk geliyor.

Bursa’da Suriyeli kadın nüfusu genç erkek nüfusuna oranla daha az. Ancak 65 yaş üstüne çıktığında kadın nüfusu erkek nüfusuna oranla artıyor.

BURSA’DA AYDA 370 BEBEK DÜNYAYA GELİYOR

Hayatlarını sosyal yardımlarla sürdüren ve AB fonlarından da çocuk sayısına oranla destek alan Suriyeli ailelerde yeni doğan sayısı da her geçen gün artıyor.

Bursa’da iki kamu hastanesinde kadın doğum kliniği mevcut. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları ek hizmet binasında günde ortalama 7-8 Suriyeli bebek dünyaya geliyor.

Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniğinde ise sayı aylık 210 ile 220 arasında değişiyor.

Kısacası, Bursa’da sadece iki kamu hastanesinde aylık 360 ile 370 Suriyeli bebek gözlerini dünyaya açıyor.

Bu rakama özel hastanelerin de dahil edilmesiyle rakam yıllık olarak 4 bin 500’u geçiyor.

10 DÖNÜMLÜK SURİYE

Binlerce Suriyeli’nin yaşamak için tercihi ise Osmangazi ilçesinde yer alan Altıparmak, Çırpan, Hocahasan, Aktarhüssam, Ahmetpaşa ve Selimiye Mahallelerini kapsayan ve Çarşamba bölgesi olarak nitelendirilen yaklaşık 10 dönümlük alan.

Bir zamanlar Kükürtlü ve Çekirge gibi kentin gözde semtlerinden biri olan Çarşamba, Suriyeliler tarafından son yıllarda kurtarılmış bölge niteliğinde… Adeta küçük bir ‘Şam ve Halep’e dönmüş durumda…

Öyle ki yaşam tarzları bakımından Çarşamba kendi içinde bölünmüş. Muhafazakar kesimin yaşadığı belirli mahalleler oluşmuş.

Bursalılar ise varlıklarını göstermek için adeta göndere bayrak çekmek zorunda kalmış!

Bazı sokaklarda büyük Türk bayrakları bir evin penceresinden diğer evin penceresine bağlanmış.

KENDİLERİNE ÖZGÜ YAŞAM BİÇİMLERİ

Bursa’nın diğer yaşam alanlarıyla bütünleşemeyen Suriyeliler, kendilerine özgü yaşam biçimleri ve sosyokültürel yakınlıklarıyla Çarşamba semtinde kümelenmiş.

Şehrin merkezi olması da onlar için büyük bir avantaj. Onlar için burası barınma ve iş bakımından iyi bir zemin.

Bölgede oluşan yoğunluk kendi ekonomilerinin de doğmasına neden olmuş durumda.

Darmstadt Caddesi’nde ilerlerken Türkçe/Arapça yazılı lokanta, kuyumcu, kozmetik, seyahat ofisleri, emlakçı görmek mümkün.

Öyle ki, Suriyelilere özel sağlık kabinleri ve yine özel baharatlarla tatlandırılmış fast food mekanlarının da sayısı oldukça yüksek.

İşletmecileri Suriyeli olunca, burada yaşayan binlerce Suriyeli de kendi insanlarının açtığı iş yerlerinden alışveriş yapmayı tercih ediyor.

Darmstadt Caddesinden iç sokaklara doğru ilerlendiğinde ise Halep sokaklarındaymış hissi uyandıran Arapça konuşmalar artıyor, peçeli kadınlar bir düzine çocukla sokak aralarında dolaşıyor.

YERLİ HALK TEPKİLİ

Sınırlarında 7 mahalleyi kapsayan Çarşamba semtinde Suriyelilerin oluşturduğu tablo böyle. Ancak, Bursalılar durumdan hiç de memnun değil.

Bölgenin her geçen yıl içinde gettolaştığını söyleyen bölge sakinleri, ‘Halep’ tanımlaması yaptığı Çarşamba’da en çok ev sahiplerine tepki gösteriyor.

Birçok kişinin evini bin 500 lira ve üstü rakamlarla Suriyelilere kiraladığını söyleyen halk, kendi yaşam kalitelerinin düştüğünü savunuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ