Zirvede Haber

BUSKİ Bir Köyü Bayramda Susuz Bıraktı

BUSKİ Bir Köyü Bayramda Susuz Bıraktı

Bursa’da BUSKİ abonesi olmayan, kaynak suyu ile beslenen köy çeşmesini kökünden kesti.

Yenişehir’e bağlı Marmaracık mahallesi Bursa’nın en eski yerleşim birimi olarak biliniyor. Rum Tekfurluluğuna bağlı iken; Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi’nin Yenişehir’i feth etmeden önce savaşmadan aldığı tek belde olan Marmaracık 1974 yılında heyelan olabileceği ihtimali ile Yenişehir Bursa Karayoluna taşındı. Bu taşınma sırasında 3 hane ise eski topraklarını terk etmedi.

2000 yılların başından itibaren de çoğunluğu emekli olan 55 hane 220 vatandaş, Marmaracık’a 3 kilometre uzaktaki Eski Marmaracık’a ekolojik ve doğal tarım yapmak amacıyla yerleşti. Doğa turizminin gözdesi olması talep edilen Eski Marmaracık yıllardır su, elektirk ve yol problemini aşamıyor. Bağ Evi Ruhsatları ve İmar Barışı’ndan faydalanan yeni sakinler yine de bu haktan faydalanamıyor.

“Arife Günü Gece Operasyonu”

Geçtiğimiz ay Eski Marmaracık’ın mücadelesi Bursa kamuoyuna DSP, DP, SP, Genç ve Gelecek Parti İl Başkanları ve STK temsilcileri ile duyurulmuş, Temmuz 2020 Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Olağan Oturumunda İYİ parti Gurup Sözcüsü Mehmet Temirtaş yaşanan insani dramı Başkanlık kürsüsüne taşırken, CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan konuyu “Soru Önergesi” ile bakanlıklara taşımıştı.

Gelişen son olaylar elektrik, su ve yol konusunda yeni köy halkını umutlandırırken Kurban Bayramı’na 1 gün kala Arife Günü (30 temmuz Perşembe) gece saat 22,00’da yaşanan son olay tüm umutları söndürdü.İddiaya göre özel bir araçla gelen ve kendilerini BUSKİ görevlileri olarak tanıtan kişiler 350 yıllık köy çeşmesinin suyunu kesti.

Yeni köy sakinlerinin Yenişehir Jandarma Komutanlığına ulaşarak durumu bildirmesi ile aynı gece 23,40 sularında jandarma ile birlikte gelen aynı kişiler ihtiyaç kadar olacağını düşündükleri su miktarı kadar çeşmeyi açtı. Yeni sakinlerin suyun kesilmesi ile ilgili yazılı bir emir olup olmadığı yönündeki soruları yanıtsız kaldı.

“20 Bin Fidan, 200 Hayvan Susuz!”

Bayramın 3 günü (2 Agustos Pazar) aynı kişiler kendilerini BUSKİ Yenişehir İşletme Müdürü olarak tanıtan biri kişi ile birlikte saat 21,00’de gelerek bu suyun aşağıdaki köyün hakkı olduğunu söyleyerek Eski Marmaracık’ın tek köy çeşmesini kökünden keserek mühürledi.

Mağdur olan sakinlerden Özgen Evran; “2009 yılında buradan şimdiki Marmaracık muhtarı olan Mitat Arı’nın vasıtası ile bir tarla aldım. Sonraki yıllar Mitat Arı ve akrabaları ile köylüler; 55 haneye 640 dönüm içinde eski binalarında bulunduğu tarlaları peyder pey sattı. Tüm kanuni yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimiz halde, 10 yıldır buraya su, elektrik ve yol getirmedik. Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşı olarak üstümüze düşen her yükümlülüğü yerine getiren devletine vergisini zamanında veren yeni sakinler olarak derdimizi milletvekilimiz, il başkanlarımız, meclis üyelerimiz duyarak sesimizi duyurunca umutlanmıştık. Ama arife günü ve bayramın 3’cü günü yaşadıklarımız bizi yerleyeksan etti. Bu alanda 200 civarı küçükbaş, kanatlı hayvan ve kedi-köpek var. 20 bin neredeyse ceviz ve meyve fidanı var. Kendimizden geçtik bu canlılar susuz ne olacak! 18 Temmuz Cumartesi eşim rahatsızlandı. Ambulans çağırdık. 1 saat sonra beklediğimiz ambulans Yenişehir’den değil, Kestel’den geldi. Mahallemizde 30 civarıda çeşitli rahatsızlıkları olan komşularımız var. Su için aşağıdaki Marmaracık’a 5 bin kişinin rahatça su ihtiyacını karşılayabileceği bir depo yapıldı ve beslenmesi bitirildi. BUSKİ’den olduğunu ve müdür olduğunu iddia edilen ve kendilerini BUSKİ personeli olarak tanıtan kişiler bizi de tehdit ederek; “Sizin burada su hakkınız yok! Su aşağı köyün. Burada yaşamaya ne hakkınız var! Size bir damla su vermeyeceğiz!” diyerek suyu ikinciye kesti. Biz hukuka inanan devletimize saygılı insanlarız. Kesen kişilere müdahale etmedik. Sadece kesim ile ilgili bir yazı olup olmadığını sorduk. Bununla ilgili cevap alamadığımız gibi hakaretler ile karşı karşıya geldik. Bizler uyuşturucu kaçakçısı yada terörist değiliz. Devletin güvenlik güçleri bile operasyon yaparken şafak vakti yaparken, BUSKİ tarafından bir dini bayramda gecenin ilerleyen saatlerinde bu türde yapılan kesimi ahlaki ve insani bulmuyoruz. Pandemi sürecinde yapılan ve su kesintilerinin önüne hem devlet hemde belediyeler önüne geçmişken, böylesine insanlık dışı eylemin kamuoyundada hoş karşılanmayacağını söylemek isterim. Kanuni haklarımızı yeni sakinler olarak adalet önünde arayacağız. Suyun kesilmesini isteyen ve kamu görevlilerini yönlendiren kişi yada kişilerin ortaya çıkmasını adalet mutlaka sağlayacak. Ben şahsen şuna üzülüyorum. 3 milyonluk mega kentte bizim derdimizi yıllardır çözemeyen Büyükşehir’in bir damla suyumuza göz dikerek suyumuzu kökünden kestirmesi. İnsanlık onurumuzu birkaç koltuk sahibinin egolarına teslim etmeyeceğiz! Bize bugüne kadar destek veren siyasi ve STK Temsilcilerine gönül dolusu şükranlarımızı mahalle sakinleri adına sunuyoruz.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ