Zirvede Haber

CHP Nilüfer’den Tencereyi Küle Çeviren Yüksek Faturalara Tepki!

CHP Nilüfer’den Tencereyi Küle Çeviren Yüksek Faturalara Tepki!

Bursa’da artan su faturası zamlarına karşı Nilüfer İlçe Teşkilatı ve CHP Bursa Milletvekilleri Beşevler metro istasyonu yanında basın açıklaması yaptı.

Birçok yurttaşın katıldığı protesto eyleminde konuşan CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz: “Konumuz çok net… Vatandaşı isyanın eşiğine getiren faturalar siyasi parti ayrımı yapmaksızın ifade ediyorum ki hepimizin canına yetti. Corona günlerini fırsata çeviren rantçı sistem vatandaşı canından bezdirdi.Asgari ücretli perişan, esnaf perişan, orta direk ortadan ikiye ayrıldı.Kaymak tabakanın mensupları her ne kadar gözlerini kapayıp olup biteni görmezden gelse de artık mızrak çuvala sığmıyor. Yönettiğiniz ekonomik sistemle babaları-anneleri evlerine boynu bükük gönderiyorsunuz.Utancından çoluğunun çocuğunun yüzüne bakamayan babalar-anneler yarattınız.Batırdığınız kurumların açıklarını bu şekilde kapatamazsınız.Faturalarınız soygunla eşdeğer bir hal aldı, vatandaşın delik deşik olmuş cebinden çekin artık ellerinizi.” dedi.

Askeri ücretli ne yapacak?

Basın açıklamasına devam eden Yılmaz: “Türkiye’de 7-8 milyon vatandaşımız, asgari ücretle çalışıyor. Enerji fiyatları arttıkça bu vatandaşlarımızın faturaları da artıyor. Doğal gaz faturası yaklaşık 450-500 lira, elektrik faturası 200, su faturasına 150 lira ödeyen bir asgari ücretli, topladığınız zaman 850 lira fatura ödemesi yapmış oluyor. 2.324 lira olan asgari ücretteki payına baktığınız zaman insanların neredeyse yaşama hakkı ortadan kalkıyor. Maaş ortada gider ortada. Vatandaş, bu maaşla bu zamları nasıl karşılayacak.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın su zamları için yaptığı açıklamaya değinen Yılmaz: “Biz Ocak Şubat Mart ayında tüketim neyse bunu üçe böleceğiz. Ortalamasını alacağız” demiştik. Yüzde 50’sini Nisan’da fatura ettik. Mayıs ayında yüzde 80’ini faturalandırdık. Ocak, Şubat, Mart ortalaması 10 metreküp ise yarısını Nisan’da fatura ettik. 12 metreküp tükettiyse, 7 metreküp fark buradan oluştu. Mayıs ayında yüzde 80 okuma yaptık. 8 metreküplük fatura gönderdik. 4 metreküp fark ile iki aylık 11 metreküp oluştu. 11 metreküpü üçe böleceğiz. Haziran ayından itibaren yansıttık ama 15 metreküpten fazla faturalandırma yapmadık. Kalan açığı ise Temmuz ve Ağustos’a ekleyeceğiz.Evet eklediler, Hazirana eklediler, Temmuza da eklediler, Ağustosa Allah Kerim.” ifade etti.

Son günlerde artan vaka sayıları nedeniyle başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bursa için uyarıda bulunduğunu söyleyen Fırat Yılmaz: ” Pandemiden korunmanın en önemli başlığı temizlik. Vatandaş su şehri Bursa’da suya dokunmaktan korkar hale geldi… Türkiye’nin en pahallı suyunu satan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı elini vicdanına koyarak ciddi ciddi düşünmeye davet ediyoruz.”

Su zammı protestosuna katılan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal: “AKP ve Saray Rejimi Türkiye genelinde ve yerelde yıllardır uyguladıkları rantçı politikaların sonucunu yaşıyoruz.
Bursa Büyükşehir Belediyesi doğru, bilimsel ve halktan yana yönetilmediği için borç batağına girmiş durumda. Bütçesinin iki katı kadar borcu var.AKP’li belediyelerin yaptığı bu borcu neden Bursa halkı ödemek zorundadır. Yaşanan bütün sorunlar AKP ve Saray Rejiminin salgın dönemini bile fırsata çevirme ahlakıdır. Bu adaletsizliklerden kurtulmanın tek yolu AKP ve Saray Rejimini hem Türkiye genelinde hem de yerel yönetimden indirmektir.AKP ve Saray Rejimi artık ülkeyi yönetememektedir.” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu:”Elektrikten 10 çeşit sudan 5 çeşit vergi alınıyor, bir eli yağda bir eli balda olan saraydaki beyler rant çevresini ve kendi çevresini besleyenler bilmiyorlar 660 liralık gelirle bu vatandaş bu faturaları nasıl ödeyecek bilmezler. 3 ayda 65 milyarlık faizi öderler çünkü onlar geldiklerinden beri faiz lobileri için çalışıyorlar. Biz vatandaşlar olarak bu yakıcı faturalar karşısında sesimizi duyuracağız ve bizler yanlarında olacağız. Bu soygun düzenine hep birlikte son vereceğiz.” dedi.

Basın açıklamasında konuşan CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, şunları söyledi:

“Konumuz çok net. Vatandaşı isyanın eşiğine getiren faturalar siyasi parti ayrımı yapmaksızın ifade ediyorum ki hepimizin canına yetti. Corona günlerini fırsata çeviren rantçı sistem vatandaşı canından bezdirdi.Asgari ücretli perişan, esnaf perişan, orta direk ortadan ikiye ayrıldı.

Kaymak tabakanın mensupları her ne kadar gözlerini kapayıp olup biteni görmezden gelse de artık mızrak çuvala sığmıyor.Yönettiğiniz ekonomik sistemle babaları-anneleri evlerine boynu bükük gönderiyorsunuz.

Utancından çoluğunun çocuğunun yüzüne bakamayan babalar-anneler yarattınız. Batırdığınız kurumların açıklarını bu şekilde kapatamazsınız.

Faturalarınız soygunla eşdeğer bir hal aldı, vatandaşın delik deşik olmuş cebinden çekin artık ellerinizi.

Türkiye’de 7-8 milyon vatandaşımız, asgari ücretle çalışıyor. Enerji fiyatları arttıkça bu vatandaşlarımızın faturaları da artıyor. Doğal gaz faturası yaklaşık 450-500 lira, elektrik faturası 200, su faturasına 150 lira ödeyen bir asgari ücretli, topladığınız zaman 850 lira fatura ödemesi yapmış oluyor. 2.324 lira olan asgari ücretteki payına baktığınız zaman insanların neredeyse yaşama hakkı ortadan kalkıyor. Maaş ortada gider ortada. Vatandaş, bu maaşla bu zamları nasıl karşılayacak.

Buradan ihtiraslı muktedirlere bir kez daha sesleniyoruz!

Su ve enerji hizmeti, bir insan hakkıdır; ucuz, kesintisiz ve kaliteli bir şekilde kamu yönetimleri tarafından sağlanmalıdır.Kâr hırsı ile değil, kamu yararını hedef alan politikalarla hareket etmek zorundasınız.

Serbestleştirme ve özelleştirmenin de etkisiyle, su ve enerji ürünlerindeki fiyat artışlarının enflasyonun ve ücret artışlarının üstüne çıkması, ülkedeki artan işsizlik oranları su ve enerji yoksulluğu yaşayan hanelerin durumunu içinden çıkılmaz hale getirmektedir

Su ve enerji ürünleri üzerindeki vergilerin düşürülmesi, özellikle konut tüketicileri için yüzde 18 olan KDV oranının acilen yüzde 1’e indirilmesi gerekmektedir.

Elektrik tüketim desteğinde hane başı tüketim miktarının aylık 150 kWh olan üst sınırının asgari yaşam standartı göz önüne alındığında dört kişilik bir ailenin aylık elektrik tüketim miktarı olan 230 kWh’a yükseltilmesi gerekmektedir.

Doğal gaz desteğinde, hane başı tüketim destek miktarları hesaplanmalı ve uygulanmalıdır. Ayrıca Doğal gaz altyapısı bulunan hanelere kömür yerine doğal gaz yardımı yapılmalıdır.

Belediyeler tarafından, hane başına Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 10 ton su tüketimi desteği verilmelidir.

Kronik hastalığı olan ve bu sebeple tıbbi cihaz kullanmak zorunda olan vatandaşlara, devlet tarafından elektrik desteği programı sunulduğu gibi hastaların elektrik faturalarının bir kısmının devlet tarafından ödenmesi ciddiyetle yerine getirilmelidir.

Elektrik, su, gaz faturaları ödenmedi diye rastgele kesinti yapmaktan vazgeçilmeli, ödeyemeyen ile ödemeyen ayrımı mutlaka yapılmalı, ihtiyaç sahipleri gözetilmelidir.

Bursa’da Haziran ayında kesilen su faturaları vatandaşı isyan noktasına getirdi. BUSKİ’nin kentteki on binlerce aboneye 110 lira 50 kuruşluk aynı faturayı göndermesinin akılla mantıkla açıklanabilir hiçbir tarafı yoktur.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yaptığı, “Su faturalarını görünce şaşırmayın!” açıklaması Bursa halkının aklıyla dalga geçmektir.

Diyor ki Alinur Aktaş;

“Biz Ocak Şubat Mart ayında tüketim neyse bunu üçe böleceğiz. Ortalamasını alacağız” demiştik. Yüzde 50’sini Nisan’da fatura ettik. Mayıs ayında yüzde 80’ini faturalandırdık. Ocak, Şubat, Mart ortalaması 10 metreküp ise yarısını Nisan’da fatura ettik. 12 metreküp tükettiyse, 7 metreküp fark buradan oluştu. Mayıs ayında yüzde 80 okuma yaptık. 8 metreküplük fatura gönderdik. 4 metreküp fark ile iki aylık 11 metreküp oluştu. 11 metreküpü üçe böleceğiz. Haziran ayından itibaren yansıttık ama 15 metreküpten fazla faturalandırma yapmadık. Kalan açığı ise Temmuz ve Ağustos’a ekleyeceğiz.”

Evet eklediler, Hazirana eklediler, Temmuza da eklediler, Ağustosa Allah Kerim…

Elimizde yüzlerce fatura örneği var Nilüfer ilçemizden sadece bir su faturasının bilgisini sizlerle paylaşacağım.

19 Mayıs Mahallemizde Aziz Nesin Caddesinde bulunan bir meskene;

Ocak: 65.5

Şubat: 9.39

Mart: 67.11

Nisan: 55

Mayıs: 77

Haziran: 110.5

Temmuz: 829 Tl su faturası gelmiştir. Yazıktır, günahtır, ayıptır.

Son günlerde artan vaka sayıları nedeniyle başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere Bursa için ardı ardına uyarılar yapılıyor. Pandemiden korunmanın en önemli başlığı temizlik. Vatandaş su şehri Bursa’da suya dokunmaktan korkar hale geldi… Türkiye’nin en pahallı suyunu satan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı elini vicdanına koyarak ciddi ciddi düşünmeye davet ediyoruz.” açıklamalarında bulundu.

“BELEDİYELERİN YAPTIĞI BORCU NEDEN BURSA HALKI ÖDÜYOR?”

Yılmaz’ın ardından kürsüye çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, “Aslında bir sonuçtan bahsediyoruz Ak parti’nin ve saray rejimin Türkiye genelinde ve yerellerde yıllardır uyguladıkları rantçı karcı politikaların temel sonucunu halkımızın ödemesini istiyorlar. Bursa su açısından su açısından Türkiye’nin en zengin kentlerinden bir tanesi. Yıllarca önceydi bu kentin suyunu şirketlere satmayın dedik. Bize şunu söylediler “Bizden öncekiler ucuz satmış. Biz daha fazlaya satıyoruz” bugün geldiğimiz noktada olay çok açık. Büyükşehir doğru, akılcı, bilimsel ve halktan yana yönetilmediği için tamamen borç batağına girmiş durumda. 2019 sonu itibariyle 4 milyarın üzerinde borcu vardır. Bütçesinin 2 katı kadar borcu var. Kim yaptı bunu Ak partili belediyeler. Peki belediyelerin yaptığı borcunu neden Bursa halkı ödüyor.” diye konuştu.

“16 MİLYON İNSAN AYDA 667 TL KAZANIYOR”

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da şöyle konuştu:

“Bir pandemi süreci yaşıyoruz. Ve bu pandemi sürecinde dünyada ileri ülkeler vatandaşlarına destek olurken bizimkisi iban gönderdi. Türkiye’de 16 milyon insan ayda sadece 667 lira kazanıyor. Evine sadece 667 lira giriyor. Biraz önce başkanımın gönderdiği bu faturaları vatandaş nasıl ödeyecek? Soruyoruz buradan. Bursa’nın o kadar çok sorunu var ki trafik çilesinden hava kirliliğine kadar. Ama son günlerde en yakıcı olan faturalar oldu. Özellikle biz siyasilere her gün faturalar. Vatandaş isyan ediyor. Şubat ayında kamuoyunun baskısıyla yüzde 3 kuruş indirim yaptılar faturadan. Sonraki aylarda onun üzerine yüzlercesini bindirdiler. Elektrikten 4 çeşit sudan 5 çeşit vergi alıyor. Ama saraydaki beyler bir eli yağda bir eli balda olan beyler sürekli rant çevresini besleyenler bilmiyorlar 667 lira ile bu vatandaş bu faturaları nasıl ödeyecek bilmezler.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ