Zirvede Haber

Aşkım Kapışmak İle Dobra Dobra

Aşkım Kapışmak İle Dobra Dobra
Aşkım Kapışmak; ‘Recep İvedik neden çok izleniyor? Çünkü genel olarak içimizde rahat rahat küfür etme, insan içinde geğirmek ve gaz çıkarmak gibi ilkel davranışları ortalığa sergileme isteğini arttırdığı için çok izleniyor.’
‘İnsan Yeni Bir Tanrı Yarattı ‘Dijital Tanrı’
‘Üzücü ama gerçek. Tanımadığı birisi karısını dövdüğünde adamı linç ediyor ama yakın bir arkadaşı bunu yaptığında ‘Bir de karşı tarafı dinleyelim.’ diyebiliyor.’

Yazar Aşkım Kapışmak, Önceki gün Sunucu- Yazar Yelda Kırçuval’ın youtube kanalına konuk oldu. Ünlü yazar dijital dünya ve Kadına şiddet konusunda bir çok soruyu yanıtladı.

Yelda Kırçuval: Dijital dünya insanların değerini sence de düşürdü mü?

AŞKIM KAPIŞMAK: İnsanın en büyük problemi benliğiyle verdiği savaş. Bu çağın en büyük problemi kendini kaybetmiş olması. İnsan başkalarının hayatını incelerken yakalamakta oynuyor. Kendi hayatlarına döndüğü zaman ebelemece oynuyorlar, yani körebe oynuyor orada hiçbir şey görmüyor. Bu da işte okumadan olmuyor. Araştırmadan, deneyimlemeden olmuyor. Allah daha ne versin diyorum, yani yaşanan bunca kötülüğe rağmen insan kendiliğine dönmüyorsa yazık onun haline diyorum. İlişkiler değişti, bütün değerler değişti. Aşkın şekli değişti. Biz dijital medyayı yönetemiyoruz, o bizi yönetiyor. Bu durumu mesela yazdığım kitapta da söylüyorum. İnsan yeni bir tanrı yarattı. Dijital tanrı. Sosyal medyada beğenilmemek cehennemimiz oldu.

Yelda Kırçuval: Kerem Bürsin’in bir röportajında ”Siz yazdığınız senaryolarda değersizleştirmeyi, kadına şiddeti, kadına verilen görevi değersizlikle yansıtıp ve karşılığında fazla reyting alırken sonra karşımıza çıkıp ”vay efendim kadına şiddet neden var” diyorsunuz. Bu ne yaman çelişki.” şeklinde bir açıklaması var. Ne düşünüyorsun?

AŞKIM KAPIŞMAK: Katılıyorum. Beynimizde açık şemalarımız var. Recep İvedik neden çok izleniyor? Çünkü genel olarak içimizde rahat rahat küfür etme, insan içinde geğirmek ve gaz çıkarmak gibi ilkel davranışları ortalığa sergileme isteği vardır. Ama toplumsal normlardan dolayı bunu yapamayız. Demek ki bazı insanların içinde bu arzu yüksek. Ve bir şey izlerken karşımızdaki bunları yaptığında şemamız tamamlanmış oluyor. O yüzden çok izleniyor bu tarz yapımlar. Ülkeye ciddi bir bilinçaltı temizliği şart. Kerem bence bu konuda haklı. Ve bu yapımların reytingini artıranlar karısını aldatıyor dövüyor veya yapmak istiyor.

Yelda Kırçuval: Popüler isimlerin sence dejenerasyona özellikle değerleri değersizleştirme de ne kadar etkisi var?

AŞKIM KAPIŞMAK: Ünlülerin çoğunu genelleme yapmayayım ama anlıyorsun kimlerden bahsettiğimi. İmajlarını düşünmüyorlar, popülerliklerini düşünüyorlar. Popülarite demek kaç kişi tarafından takip edildiğiniz, hangi bölgelerde takip edildiğiniz ama imaj demek nasıl bilindiğiniz. Yaşadığımız son üç yıldır geldiğimiz nokta sizin imajınızla ilgilenmiyor, ne kadar çok bilindiğinizle ilgileniyor. ‘Kötü biri olarak bile bilinsem çok bilineyim yeter.’ diye düşünüyorlar. Şöyle bir algoritma var sosyal medyada, çok fazla paylaşılınca marka değeriniz artıyor ne yazık ki. İmajı olmayan ama popülaritesi yüksek olan insanlar dolandırıcıdan farksız.

AŞKIM KAPIŞMAK: Anne babalar bilinçli olmak zorunda. Devlet bence anne baba olacak olanları 1 yıllık bir sosyal medya eğitimine almalı. Çünkü çoğu anne için televizyon ve telefon bakıcı rolü görüyor. Bilinçaltına ne kodladığının farkında değil. Herkes bilinçli olmak zorunda artık, sadece sistemden bekleyemeyiz. Hepimiz bilinçli olmak zorundayız. İnsanlar kararlarını ve bakışlarını olayın kendisiyle yakınlığına göre belirliyor. Üzücü ama gerçek. Tanımadığı birisi karısını dövdüğünde adamı linç ediyor ama yakın bir arkadaşı bunu yaptığında ‘Bir de karşı tarafı dinleyelim.’ diyebiliyor. Ne yazık ki beyin şöyle çalışıyor. Olay bana ne kadar yakın, benimle ne kadar ilişkili. Türkiye’de ilk önce bu değişmeli. Ve bence bu saydığımız adapsızlar, soytarılar toplumda hak ettikleri yere konulacaklar diye düşünüyorum.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ