Zirvede Haber

SEL FELAKETİ BÜTÇE YETERSİZLİĞİNDEN Mİ KAYNAKLANDI?

SEL FELAKETİ BÜTÇE YETERSİZLİĞİNDEN Mİ KAYNAKLANDI?

Devlet Su İşleri (DSİ), taşkın önlemeye yönelik çalışmaların tümünü ödenekleri kesildiği için yapamadığını bildirdi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Kestel İlçesi, Dudaklı köyünde meydana gelen ve 5 vatandaşımızın yaşamını kaybettiği sel felaketinin bütçe yetersizliğinden mi kaynaklandığını sordu.

İktidarın 2019 başında açıkladığı ancak hayata geçiremediği tasarruf önlemleri nedeniyle DSİ gibi birçok kamu kurumunun ödenekleri kesildi. DSİ Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan performans sonuçlarına göre “Yerleşim yerleri ve tarım arazilerinde taşkın sularının oluşturacağı zararları kontrol altına alma” hedeflerinin çok gerisinde kalındığı, 240 yerleşim yerinde planlanan taşkını önleme faaliyetlerinde de hedefe ulaşılamadığı ifade edildi. Konuyu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, akarsularda ıslah ve taşkın kontrolü tesisleri inşa edilmesi ve mevcut tesislerin devamlılığının sağlanması hedefinin gerçekleşme oranını yüzde 34 olduğuna dikkat çekti.

Yıl içerisinde yılbaşı ödenekleri üzerinden tasarrufu gidilmesi nedeniyle yüklenicilerin acz içine düştüğü ifade edilen faaliyet raporunda, ayrıca kamulaştırma sorunları nedeniyle de ıslah güzergâhlarının tesliminde gecikmeler yaşandığı ifade edildi.

“TAŞKINLARIN ÖNLENMESİ İÇİN BÜTÇE ARTTIRILACAK MI?”

61 yerleşim yerinde önlem alınamadığı bunda da ödeneklerde tasarruf önlemlerinin etkili olduğu bildirildiğini belirten Aydın, “70 taşkın tesisinin bakım ve onarımının yapılması planları da aksadı. Bunlardan 34’ünde bakım ve onarım yapılabildi. Taşkın önleme ve sonrasında etkili olan makine ve ekipmanların etkili şekilde kullanılması hedefinin de personel yetersizliği ve ilave görevler nedeniyle gerçekleşemediği bildirildi” dedi.

Bunların yanı sıra DSİ’nin kamu kaynaklarının belli çevrelere aktarılmasına neden olan ihaleleri ile usulsüzlük iddialarının da Sayıştay raporlarına yansıdığını söyleyen Aydın, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

“21.06.2020 tarihinde Bursa İli Kestel İlçesi’nde meydana gelen ve 5 vatandaşımızın yaşamını kaybettiği sel felaketi bütçe yetersizliğinden mi kaynaklanmıştır? Kestel İlçesi’nden dere yataklarının ıslahı ve taşkınların önlenmesi için hangi projeler hazırlanmıştır? Bu projelerin ne kadarı tamamlanmıştır? Tamamlanamayan projeler nelerdir? Ne zaman bitirilecektir? Bursa DSİ Bölge Müdürlüğü’nün bütçesi ne kadardır? Bu bütçe yeterli midir? Taşkınların önlenmesi için ilgili müdürlüğün bütçesi arttırılacak mıdır?”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ