Zirvede Haber

SEVİNDİRİCİ HABER GELDİ

SEVİNDİRİCİ HABER GELDİ

KESTEL HABER MERKEZİ NAZİF EREK Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Türkiye’de yeni normal hayata geçilmesinden sonra ilk kez toplantısını bugün gerçekleştirdi. Toplantının arından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgın sürecinde gelinen son noktayı değerlendirdi. Son 24 saate ilişkin tabloyu da toplantı esnasında açıklayan Koca, daha sonra basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı.

Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Mikhail Murashko ile video konferans yöntemiyle görüşmesi sorulan Koca, Rusya ile Türkiye arasında aşı ve ilaç çalışmalarına değindi. Koca, “Aşı konusunda bir TÜSEB olarak bir çağrıya çıkmıştık. Türkiye’de toplam ilaç ve aşı anlamında 22 üniversite ve merkezin çalışması var. Hayvan deneyi aşamasına gelen 4 üniversite ve merkezimiz var. Rusya ile görüşmemizde, aşı çalışmalarının özellikle hayvan çalışmalarının sonlarına doğru geldiğini öğrendik. Aşıları özellikle insan çalışması, klinik çalışma dönemi önemi. Klinik çalışmayı bir başka ülkede de yapmanız gerekiyor. Sadece ülkenizde yapmanız yetmiyor. O nedenle Rusya ile hem onların hem bizim geliştirdiğimiz aşılarla ilgili karşılıklı klinik çalışmaların yapılabileceğini karara bağladık. Bilim insanlarımız da karşılıklı olarak telekonferans yöntemiyle bir araya gelmişti.

Yarın bu gelişmelerin yenisi yapılacak. İlaç konusundaki çalışmalarla ilgili Rusya’da sentez safhasına gelindiği ifade edildi” açıklamasında bulundu. 65 yaş üzeri vatandaşlara sevindirici haber yolda 65 yaş üstü ile 18 yaş altı vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlamasının devam edeceğini aktaran Bakan Koca, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasına da açıklık getirdi. Koca, “Sokağa çıkma kısıtlaması 15 ilimizde gerçekleşmişti. İllerdeki geçişlerin kısıtlandığı durumda daha çok uygulandı. Önümüzdeki dönemde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili şu an genel bir düşünce yok.

İl bazında, illerde, vakaların dağılımında değişiklik olursa illerde karar almak mümkün olabilir. Şu an bütün Türkiye veya en son uygulandığı illerle ilgili bilim kurulunun önerisi olmadı. 65 yaş üstü ve gençlerimiz en çok fedakarlık gösteren grup oldu. Hala sokağa çıkma noktasında kısıtlamaları var. Bilim Kurulunda bu konu da gündeme geldi. Daha çok büyüklerimizin hareket kısıtlılığı ve benzeri sorunları nedeniyle bu iznin arttırılmasının doğru olacağı yönünde yaklaşım var. Düzenlemeyle ilgili önümüzdeki hafta muhtemelen gündeme gelmiş olur. Bilim Kurulun önerisi önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulunda görüşüp açıklama yapılır. Gelecek hafta netleşmiş olur” ifadelerini kullandı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ