Zirvede Haber

İznik’i sağanak vurdu! Arazide zarar büyük, DSİ’ye tepki yağdı

İznik’i sağanak vurdu! Arazide zarar büyük, DSİ’ye tepki yağdı
  • İznik ilçesinde yüzlerce dönüm tarım arazisi sağanak yağış nedeniyle sular altında kaldı. Selden zarar gören çiftçiler, tarım arazilerini su basmasına yol açtığı iddiasıyla DSİ’ye sert tepki gösterdi. 
  • Sel alanını ve üreticiyi ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi İznik İlçe Başkanı Asiye Çalışkan, ürünü zarar gören çiftçiye devletin sahip çıkmasını ve zararını tazmin etmesini istedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarısının ardından önceki akşam saatlerinde başlayan sağanak, sabaha kadar etkili oldu. Çamdibi ve Dırazali köy arazilerinde büyük zarara sebep olan sel baskınına, dere ağızlarındaki bentleri yazılı başvurulara rağmen temizlemeyen DSİ’nin bu ihmalinin yol açtığını belirten Çamdibi Köyü Muhtarı Halil Küçüker, “Birkaç ay önce, mart ayında gelip temizleyeceğini söylemişlerdi gelmediler. Bentler açık olmuş olsa taşkın olmayacaktı. Çamdibi ve Şerefiye köyü arkasından geçen dereler Kırandereye bağlanmadı. Derelerdeki sular DSİ kanallarına doluyor. Daha sonra kanallar almayınca da taşkına neden oluyor” diye konuştu.

CHP İZNİK İLÇE ÖRGÜTÜNDEN GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

CHP İznik ilçe Başkanı Asiye Çalışkan, yönetim kurulu üyeleri ile sağanak yağış nedeniyle sular altında kalan tarım arazilerini gezdi. Köylüler, Çalışkan’a tarım arazilerinin su altında kalmasına yol açan etkenlere ilişkin bilgi verdiler.
Başkan Çalışkan, Çamdibi köyünün yakınlarında çevre yolu yapımı icin toprak ve mıcır işleyen ocağın dere yatağı tarafındaki çalışmalarının da taşkına yol açan nedenler arasında olduğunu belirterek, “Üretimizin zararı büyük. Çiftçinin zararını kimin karşılayacağı da belli değil. Yetkililer sorumluluklarını yerine getirmeli. Bu kayıplar başka gelir kaynağı olmayan çiftçimiz için büyük önem taşıyor” dedi.
Toprak ve mıcır alınan bölgenin heyelan tehlikesi de oluşturduğunu kaydeden Çalışkan, “Aynı alanda 25 metre derinlikte çukur oluşmuş durumda. Burası için de acil önlem alınması gerek. Konunun takipçisi olacağız”
 ifadelerini kullandı.

ARAZİSİNİ SU BASAN ÇİFTÇİLER PERİŞAN

Öte yandan kabak ektiği tarlası sular altında kalan çiftçi İbrahim Dönmez, hasada 10 gün kala yaşanan felakete işaret ederek, “Bir ay önce kabak ekmiştim. 10 gün sonra da toplayacaktım. Her gün 2 ton kabak toplayacaktım. Ayda 60 ton eder. Zararım on binlerce lira” diye konuştu.
Mağdur çiftçilerden Nihat Çakmak da “DSİ kanallarının tahliyeleri akşam 20.30’da açılmasına rağmen derelerin taşmasıyla kanallar doldu ve tarım arazilerimiz bu duruma geldi. Su motorlarını kurup suyu tahliye edeceğiz. İki hafta sürecek olan su tahliyesi de bizim için mazot masrafı demek” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ