Zirvede Haber

Bakan Koca, koronavirüse yakalanan sağlık çalışanı sayısını açıkladı!

Bakan Koca, koronavirüse yakalanan sağlık çalışanı sayısını açıkladı!

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantı sonrası yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının son durumuna ilişkin açıklama yaptı. Bakan Koca, “Türkiye bu mücadeleden yüzünün akıyla çıktı. Başarıda 3 madde sıralayabilirim. Tedbir, tespit, hızlı tedavi” dedi. Bakan Koca, 7 bin 428 sağlık çalışanının koronavirüse yakalandığını söyledi.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantısı sonrası yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının son durumuna ilişkin açıklama yaptı.

İşte Bakan Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar:

Tehdit giderek zayıflıyor. Dışarı çıkıp baharı yaşamıyoruz. Ama içimizde bir diriliş var. Başarı 83 milyon olarak hepimizin. Mücadelemiz henüz bitmedi. Hepimiz çok iyi biliyoruz bu mücadelede düzen, dikkat, disiplin vazgeçilmezdir. Taviz vermezsek istediğimiz sonucu kısa sürede alabiliriz. Geride kalan günler kolay geçmedi. Hastalık korkusu ‘acaba bizi ilelebet esir mi alacak, salgında bir yakınımı kaybeder miyim’ diye endişe ettiniz. Bir yakınınızı kaybettiyseniz salgın günlerinin en büyük acısını yaşadınız. Bilin ki elimizden gelen her şeyi yaptık. Ramazan ayındayız. Ramazan’ı hiç alışık olmadığımız şekilde yaşıyoruz. Eskiden olduğu gibi aileler, dostlar bir araya gelemiyor. Fakat bu yılki Ramazan’ın benzersiz tarafı var. Hastalığa karşı her gün yeni iyi haberler alıyorsunuz.

Salgın tüm dünyada 210 ülkeye yayılmış ve hayatı değiştirmiştir. Geçen Aralık ayında işin bu noktalara varabileceği akıllardan geçmiyordu. İlk resmi beyan 31 Aralık tarihinde yapılmıştı. Türkiye sağduyusunda tam zamanında ortaya koydu, bakanlığımız 10 Ocak 2020’de acilen operasyon merkezi kurdu. Bu yeni hastalığa karşı bir rehber hazırlayıp yayınladık.

Riske karşı hareket planımız 11 Mart’tan tam 50 gün öncesine dayanmaktadır. DSÖ’nün rakamlarıyla özetlersek dünyada toplam 3 milyon 152 bini aşkın koronavirüs hastası bulunmaktadır. Hayatını kaybedenlerin sayısı dünyada 218 bini geçmiştir.

Ülkeler bazında iki güncel veri ise can kaybının 59 bini aştığı ABD’de dün 25 binden fazla yeni vaka açıklanmıştır. Sadece dün New York’ta 521 kişi hayatını kaybetmiştir. Dünyada halen kontrol edilemez bir güç olmaya devam eden Türkiye nasıl geriletti ve kontrol altına aldı. 83 milyon hep birlikte elde ettiğimiz başarının bazı nedenleri, stratejisi, kimi önemli detaylarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bakanlığımız muhtemel riske karşı operasyon merkezini 10 Ocak’ta kurdu, aynı gün Bilim Kurulumuzu kurdu. DSÖ’nün hastalığı pandemi olarak ilan etmesinden tam 31 gün önce. Çin’deki ilk vakadan itibaren dünyadaki gelişmeleri izlemeye alıp yol haritamızı belirledik. Sağlık kurumlarımızı salgına hazırladık.

Türkiye bu mücadeleden yüzünün akıyla çıktı. Başarıda 3 madde sıralayabilirim. Tedbir, tespit, hızlı tedavi.

Filyasyonun bugüne dek gösterdiğimiz başarıdaki rolü büyüktür. Her yeni hastanın temas çevresinde virüsün izini sürdük.

Hiçbir testi tesadüfen yapmadık. Testi hastalığın kişiden kişiye bulaşıp yayılmasını önlemek için kullandık. 83 milyonluk bir ülkede şüphelilere odaklandık.

Biz filyasyonu çok büyük bir ağ kurarak gerçekleştirdik. Sahada görev yapan 5849 kişidir. Bu ekip hastaların temas zincirinde yer alan 468 bin 390 kişiyi tespit etmiştir.

Bugüne kadar takipleri yapılan kişi sayısı 464 bin 434’dür. Hastalığın yayılmasını bu yolla önledik.

Acil olmayan hastalarımızı erteleyip hastane yataklarımızı pandemiye hazır hale getirdik. Sağlık altyapısının hazır hale getirilmesi bize kontrol gücü verdi.

Çin’den gelen ilaçların kullanımını değiştirip sonuç aldık.

Ülkemizde vefat oranı yüzde 2.8’dir. Bu oran Avrupa’da en düşük, dünyada ise 80.sıraya karşılık gelmektedir. Yoğun bakımdaki hastalarda vefat oranımız yüzde 58’den 10’a, entübe hastalardaki vefat oranımız yüzde 74’ten yüzde 14’e geriledi.

Günlük koronavirüs tablosunda her gün iyileşme görüyoruz. Eğer tedbirlere uyulmasaydı, sokağa çıkma kısıtlarına uyulmasaydı bugünkü başarıyı yakalayamazdık. Büyük başarının kahramanı sizlersiniz. Hekimlerimiz bu başarıyı kişi başına düşen hekim sayısı az olmasına rağmen elde etmişlerdir.

SORU CEVAP

NORMALLEŞME SÜRECİ

(Normalleşme nasıl olacak? Bilim Kurulu’nun önerileri nelerdir?) Bilim Kurulu bu süreçte tavsiyede bulunan bir kurul. Bu çerçevede biz bütün bakanlıklarla normalleşmenin hangi tedbirlerle yapılacağıyla ilgili görüşlerimizi paylaşıyoruz. Bu ay boyunca birtakım tedbirleri devam ettirerek nasıl bir normalleşme yapılacağıyla ilgili hazırlıklar tamamlanır. Zaten tamamlanınca kamuoyu ile paylaşılır.

65 YAŞA İZİN

65 yaş ile ilgili gündem oldu. Hiç olmazsa birkaç saat trafik araç kullanmadan dışarı çıkabilir mi diye gündem oldu. Daha net bir öneri dönmedi.

PİK DÖNEMİ

Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Bir düşüş trendine girdiğimizi görüyoruz. Bunun kalıcı olması önemli. Bu dönemde özellikle temasın önemli olduğunu, izolasyonun önemli olduğunu biliyoruz. Tedbirlere uyulmazsa ikinci dalga ortaya çıkabilir. Ama bu tedbirlerle pik dalgasının söz konusu olmadığını söyleyebiliriz

İsveç’ten getirilen Emrullah Gülüşken’le akrabalık iddiası 

Emrullah Gülüşken ile hiçbir akrabalığımız yok. Sadece onu da getirmedik. Geçen gün Moskova’dan bir öğrencimizi getirdik. Fransa’da solunum cihazından çıkarılması istenen bir hastaydı. Bu anlamda biz, şunun altını çiziyorum. Dünyada devlet tarafından ücreti karşılanarak, vatandaştan hiçbir para alınmadan hava ambulansı hizmeti veren tek ülkeyiz. Salgınla mücadeleyi siyaset üstü yapmaya çalışıyoruz. Hiç kimsenin mücadelenin dışında kalmaya hakkı yoktur. Bakanlık olarak yapılması gereken ne ise gereğini yapma noktasında bir gayret içindeyiz. Lütfen bu konuları siyasete alet etmeyelim.

Evlerde test yapma imkanı olur mu?

Bununla ilgili Bilim Kurulu’nda da konuştuk. Biz toplumda yaygınlığı, taşıyıcılığı bilmek istiyoruz. Örneklem yöntemiyle ilgili bir çalışma başlatıldı. 1 hafta içerisinde bu konu da netleşmiş olur. Buna göre de alınması gereken yeni bir tedbir alınıp alınmayacağı da gündeme gelmiş olur. Biz de size açıklamış oluruz.

İstanbul’a ek tedbir sorusu

İstanbul’la ilgili özel bir tedbirimiz yok şu an. Vakamızın yüzde 60’ı İstanbul’da. İstanbul ne Vuhan kenti gibi ne de bir Avrupa kenti gibi olan bir yer. 20 milyona yakın bir nüfusu olan ama yerleşimi buralardan çok farklı olan bir yer. Torundan dedeye kadar bir arada yaşamanın fazla olduğu bir kentten bahsediyoruz. Ona rağmen 5. haftada İstanbul’un kontrol altına alınmış olması çok başarılı. Şu dönemde biz ilave bir tedbiri şu anda önermiyoruz. Ama her zaman söylediğimiz gibi, teması ve izolasyonu son derece önemsiyoruz.

Enfekte olan sağlık çalışanı

Doğrusu sayıları çok vermekten yana değilim. Şu dönemde maalesef enfekte olan sağlık çalışanı sayısı fazla oldu. Toplam 7 bin 428 kişidir. Vakalarımız içindeki oranı yüzde 6,5’e yakın.

ÖLÜM SAYILARIYLA İLGİLİ GERÇEĞİ YANSITMADIĞI İDDİASI

Her rakamın bir can olduğunu unutmayalım. Bu rakamların gizlenebilirliği asla yapılamaz. Gizlerseniz tedbirleri vatandaştan alamazsınız. Ölüm raporlarını imzalayanlar hekimlerimizdir. Sağlık çalışanlarımıza mı inanmıyorsunuz?  Bizler DSÖ’nün kodlamasıyla pozitif olan vakaları bildiriyoruz. PSR negatif olan hastalarımıza da tedavi uyguluyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ