Zirvede Haber

Kirazlıyayla’da Çevre Katliamına Geçit Vermeyeceğiz!

Kirazlıyayla’da Çevre Katliamına Geçit Vermeyeceğiz!

İYİ Partili İl Başkanından “Çevre İsyanı” Bursa İl Başkanı Uzman Doktor Yahya Bahadır;”Birileri cebine daha fazla para koyacak diye, Bursa’nın katledilmesine göz yummayacağız.” Bahadır; Yenişehir, Kirazlıyayla’da bir maden şirketinin tarafından gerçekleştirilen ağaç katliamına sert tepki göstererek; ” Ülkemiz coronovirüs ile mücadele ederken insanların evde olmalarını fırsat bilen, yabancı bir maden firması birkaç gün önce Yenişehir Kirazlıyayla mahallesinde kısa bir sürede yüzlerce ağacı kökünden kesti.’‘’Yenişehir Evde Kal’’diyenler ağaç kesimine göz yumdu bu kabul edilemez. Kirazlıyayla halkının yerinde tepkileri ve oluşan infial  sonrasında İl Başkanlığımız ve Milletvekillerimiz düzeyinde Bursa Valiliğimizle yapmış olduğumuz görüşmeler sebebiyle Maden firmasının çalışmaları Bursa Valiliği kararıyla 15 gün süreyle durduruldu. İYİ Parti Bursa İ l Başkanlığı olarak ilçe teşkilatı ve bölge halkı ile birlikte Yenişehir Kirazlıyayla’da ki Çinko – Kurşun – Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi adı altında usulsüz bir şekilde yürütülmeye çalışılan projeyi ilk günden bu yana gün be gün takip ediyoruz. Yaptığımız incelemelerin yanındailgili meslek odaları ve bilim adamları ile yaptığımız görüşmeler sonucunda yapılması planlanan bu tesisin kesinlikle insan ve çevre sağlığına ciddi bir tehdit oluşturacak mahiyette olduğunu tespit ettik.” dedi.

“ÇED Tartışmaya Açık!”

Bahadır; “5 ay öncebu konuda siyasi parti olarak, Kirazlıyayla’da ki Çinko – Kurşun – Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’nin kesinlikle durdurulması, ÇED Raporu’nun iptal edilmesi gerektiğine dair ilk basın açıklamasını İYİ Parti Bursa İl başkanlığı olarak Yenişehir’de bölge halkı ile birlikteyaparak yetkilileri göreve çağırdık. Ne yazık ki!o günden bu yana ilgili kurumlar tarafından olumlu bir tek adım bile atılmaması bizleri ziyadesiyle üzmüştür. ÇED Raporu’nun uygun olmadığını ve bu sebeple maden firmasının çalışmalarının durdurulmasına gerekçe olarak gördüğümüz hususlar aşağıdaki gibidir; Bursa Valiliği’nin (Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün) tarım dışı amaçlı kullanım izni vermemesi, ÇED Raporu için Devlet Su İşleri’nin, her geçen gün su seviyesi çekilen İznik gölünden firmanın su çekmesi için olumlu rapor vermemesi, Gayri sıhhi müessese ruhsatlarının olmaması, bunun yanında bölgenin yapısı itibariyle; Maden Sahasının 2. Derece deprem bölgesinde olması, 3 Milyon m3’lük kapasiteye sahip zehirli kimyasallar için yapılacak atık deposunun Yenişehir ovasına %15-20 eğimli bir araziye yapılarak muhtemel en küçük bir çatlakta verimli Yenişehir ovasının yok olmaya mahkum olması, Proje alanı içerisinde heyelan bölgesi bulunması, Maden sahası içinde Derece SİT alanı olan binlerce yıllık tarihi yapıların bulunması, Maden sahası içinde bölge halkının kullandığı ve yok olacak göletlerin, doğal su kaynaklarının ve meraların bulunması, Yukarıda belirtilen maddeler bu projenin neden zararlı olduğunu ve ÇED Raporunun hukuki olarak tartışmalara konu olacağını da apaçık ortaya koymaktadır.” dedi.

“ELİN LÜBNANLI FİRMASINA YENİŞEHİR’İN ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI PEŞKEŞ ÇEKİLEMEZ”

Bahadır; “Bizler ülkemizin milli servetlerinin ekonomimiz için elbette değerlendirilmesini istiyoruz. Bizim karşı olduğumuz konu, yabancı bir maden şirketinin bizleri adeta sömürerek doğal kaynaklarımızdan zengin olmalarının yanında zehir ve pislikleri bize bırakarak ekolojik dengeye zarar vermeleri ve halkımızı zehirlemeleridir. Elin Lübnanlı firması üç kuruş kazanacak diye asit yağmurları ile Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olan Yenişehir ovasının heba edilmesine, insanlarımızın sağlıklarının bozulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Halk ve çevre sağlığını etkileyecek önemli projeler yerel halkın görüşleri doğrultusunda uygulanmalıdır.Bizler Kirazlıyayla Mahallesi sakinlerini ziyaret edip görüşlerini aldığımızda şahit olduk ki! halkın %90’ı bu projeye şiddetle karşı çıkıyor ve hatta “Ölürüz de ata yadigarı topraklarımızın kurumasına, yok olmasına izin vermeyiz” diyorlar. Anayasa’mızın 56. Maddesi gereğince; “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi genişletmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.” maddesine istinaden bizler; İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı olarak bölge halkı ile birlikte Kirazlıyayla’nın Kurtuluşu için bir seferberlik başlatıyoruz.” dedi.

“YENİŞEHİR HALKI CAN DERDİNE DÜŞMÜŞKEN, BİRİLERİ HALA RANT PEŞİNDE”

Bahadır; “Bu kapsamda bölge halkının mücadelesine destek vermek amacıyla onlarla istişare ederek çalışmaları birlikte yürüteceğimiz, Kirazlıyayla’da ki Maden Tesisi ile Mücadele Komisyonu adı altında Çevre ve Ziraat Mühendisleri, Avukatlar, Bilirkişiler ve Yerel erklerden oluşan bir heyetimizi kurmuş bulunmaktayız. Ayrıca yaptığımız araştırmalarda hukuki anlamda bugüne kadar ciddi bir çalışma olmadığını gözlemleyerek, partimize mensup İYİ Avukatlar Platformu’nun öncülüğünde 30 Avukat arkadaşımızın aynı anda yargı sürecine müdahil olmasına ve Kirazlıyayla halkının haklarının savunulmasına karar verilmiştir. Bu çerçevede komisyonumuzun yapmış olduğu çalışmaları periyotlar halinde kamuoyu ve sizlerle paylaşacağız. Dünya ve ülkemiz küresel salgınla boğuşurken yangından mal kaçırırcasına fırsatçılık yapanlara, bu günlerde toplum olarak değerini daha iyi idrak ettiğimiz doğal hayatın ve ekolojik dengenin yok olması için çalışanlara ve asla ve kat’a fırsat vermeyeceğiz ve bölge insanı adına nefesimiz enselerinde olacak. Kirazlıyayla’nın geleceği için Bursa’mızın tüm dinamikleri ile hep birlikte hareket edeceğimizi ümit ediyor, İYİ Parti Bursa Teşkilatları adına hepimize sağlıklı günler diliyorum” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ