Zirvede Haber

PTT’den “YARDIMCI KÖPEKLER” için Anma Pulu

PTT’den “YARDIMCI KÖPEKLER” için Anma Pulu

PTT’den “Görev Köpekleri”, “Arama Köpekleri” ve “Rehber Köpekler” ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla “Yardımcı Köpekler” konulu anma pulları 04.03.2020 tarihinde tedavüle sunulmuştur.

PTT AŞ hem koleksiyonerlerin ilgisini arttırmak, koleksiyonculuğa destek vermek hem de sosyal sorumluluk konularına dikkat çekmek amacıyla her yıl farklı temalarda posta pulları tedavüle sunmaktadır. Pullar dünya genelinde 192 ülkede koleksiyonerlerle buluşuyor.

PTT AŞ tarafından hazırlanan 2020 Yılı Pul Emisyon Programı kapsamında 04.03.2020 tarihinde “ Yardımcı Köpekler ”  konulu anma pulları 3 seri  halinde her biri 2,40 TL bedelle, söz konusu pula ait ilkgün zarfı ise 9,50 Türk Lirası bedelle satışa sunulmuştur.
İlkgün  zarflarına  emisyon  adı “Yardımcı Köpekler  04.03.2020” ilave olarak “Braille Alfabesi” ile de yazılmıştır

Bahse konu filatelik ürünlerin satışı ile aynı tarihte PTT Pul Müzesi Anafartalar Mah. Atatürk Bulvarı No:13 Ulus / ANKARA adresinde “Yardımcı Köpekler 04.03.2020 ANKARA” ibareli ilk gün damgası kullandırılacaktır.

PTT AŞ, 2020 Yılı Pul Emisyon Programı dahilinde “Görev Köpekleri”, “Arama Köpekleri” ve “Rehber Köpekler” temalarına yer verilerek hazırlanan “Yardımcı Köpekler konulu anma pullarına ilişkin görselleri; Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı “Köpek Eğitim Merkezi, Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı “Köpek Eğitim Merkezi”, Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Rehber Köpekler Derneği’nden temin etmiştir.

Söz konusu anma pulları,  Sheraton Ankara Hotel’de düzenlenen tanıtım toplantısıyla kamuoyunun beğenisine sunulmuştur.Tanıtım Toplantısında PTT AŞ Genel Müdürlüğü yöneticilerince; “Yardımcı Köpekler” konulu  (üç) değerli  anma pulları ile  ilkgün zarfının da yer aldığı özel çerçeve; Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına, Nevşehir Jandarma  At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığına, Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Rehber Köpekler Derneğine armağan olarak verilmiştir. Söz konusu anma pullarına ilişkin hazırlanan ilkgün zarflarından ise toplantıda bulunan katılımcılara ve basın mensuplarına armağan olarak verilmiştir.

Rehber Köpekler Derneği Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer konuşmasında; “ PTT AŞ tarafından yıllık olarak hazırlanan ve yüzlerce  konu önerisi arasından seçilerek  hazırlanan “2020 Yılı Pul Emisyon Programı”nda  “Yardımcı  Köpekler” konusunun emisyon programına alınması, hem hayvan hakları, hem engelli hakları hem de çevreye duyarlılık konularında toplumsal farkındalığın yaygınlaşmasına katkı sağlaması açısından çok kıymetli bir seçim olmuştur. PTT’ye güncel ve gündem yakalayan anlayışı için müteşekkiriz.” Yardımcı Köpekler” konulu anma pulu ile “Rehber Köpekler” ilk kez resmi kimliği ile  ülkemizde tarihlenmiş oldu. ” ifadesinde bulunmuştur.

Anma Pulları Koleksiyonerlerin Gözdesi
PTT AŞ tarafından yıllık olarak hazırlanan “Pul Emisyon Programı” kapsamında tedavüle sunulan pullarda; yıl içerisinde meydana gelebilecek ülkemizi ilgilendiren önemli  iç ve dış olaylar, geçmiş yıllarda  ülkemizi  ve  dünya  ülkelerini  ilgilendiren önemli olaylar, ünlü kişilerin doğum ya da  ölüm yıldönümleri, tarihi, turistik ve kültürel konular, sanat ve spor olayları vb. konulara yer verilmektedir.

Pullar bayrak, millî marş ve paradan sonra ülkemizin bağımsızlık sembollerinden biridir. Kültürel bir tanıtım materyali olan ve ait olduğu ülkenin tarihi ve kültürel olaylarını, coğrafyasını güzel sanatlarını, geleneklerini vb. yansıtmakta olan pullar, tüm dünyayı dolaşmakta ve koleksiyonerler sayesinde nesilden nesile aktarılmaktadır.

Pul Severlere Özel “İlkgün Zarfı” ve “İlkgün Damgası”
İlkgün Zarfı, tedavüle sunulan anma pulu veya sürekli posta pullarında ilkgün damgası ile damgalanmış koleksiyonerlere yönelik zarflardır. İlkgün Damgası ise anma pulu ve sürekli posta pullarının tedavüle çıkarıldıkları gün, yalnız bu pulların ve aynı gün tedavüle çıkarılan aynı konudaki pul baskılarının iptalinde kullanılmak üzere yaptırılan ve üzerlerinde konu ile ilgili tasarım bulunan tarih damgalarıdır.

 “Yardımcı Köpekler” konulu anma pulları “PTT Pul Müzesi”nde yerini alacak.

Türkiye’nin dünya çapında bir kültür merkezi olma özelliğini taşıyan, modern müzecilik anlayışı ile tasarlanan, Ankara’daki PTT Pul Müzesi’nde, Dünya pulları, Osmanlı Devleti Pulları, Anadolu Hükümeti Pulları, Türkiye Cumhuriyeti Pulları ve 7 ayrı temadan oluşan Tematik Pullar sergilenirken, Geçmişten Günümüze Posta, İstiklâl Harbinde PTT ve Nostaljik PTT alanları da yer almaktadır. “Yardımcı Köpekler” konulu anma pulları  da  PTT Pul Müzesinde yerini alacaktır.

——————————————————————-

Rehber Köpekler Derneği Hakkında: Türkiye’de, görme engellilere tamamen ücretsiz olarak rehber köpek  desteği veren Rehber Köpekler Derneği, bu alanda ülkemizdeki ilk sivil toplum kuruluşudur. Rehber Köpekler Türkiye’de 2014 yılında, dönemin İngiltere Büyükelçisi’nin eşi Maggie Moore ve Avukat Nurdeniz Tunçer öncülüğünde, kurulmuştur. Dernek,  Avrupa Rehber Köpekler Federasyonu Üyesi ve Uluslararası Rehber Köpekler Federasyonu üye adayıdır.

Rehber Köpekler, uzun ve kapsamlı bir eğitimden geçtikten sonra görme engelli bireylere her ortamda eşlik eden, onların güvenli ve bağımsız hareketliliğine rehberlik eden özel köpeklerdir.  Dünyanın ilk rehber köpek okulu 1916’da açılmıştır. İlk rehber köpekler 1. Dünya Savaşı’nda görme yetilerini kaybeden askerlere rehberlik etmesi için yetiştirilmişlerdir. Bugün, pek çok ülkede rehber köpek okulları ve rehber köpek dernekleri aracılığıyla binlerce köpek eğitim görmekte ve engellilere ulaştırılmaktadır. Rehber köpekleri olan görme engellilerin hakları, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne taraf olan tüm devletlerce korunmaktadır.  www.rehberkopeklerdernegi.org

PTT Hakkında: İlk Posta Teşkilatı Tanzimat Fermanı ile yaşanan gelişmelerin sonucu olarak tüm halkın posta ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla 23 Ekim 1840 tarihinde “Posta Nezareti” olarak kurulmuştur. İlk Postane ise İstanbul’da Yeni Cami avlusunda “Postahane-i Amire” adı ile açılmıştır. 1843 yılında telgrafın icadını müteakip 11 yıl sonra ülkemizde de telgraf hizmeti başlamış, bu hizmeti disipline etmek üzere 1855 yılında ayrı bir Telgraf Müdürlüğü kurulmuştur. 1871 yılında ise Posta Nazırlığı ile Telgraf Müdürlüğü birleştirilerek “Posta ve Telgraf Nezareti”ne dönüştürülmüştür. 1876 yılında milletlerarası posta nakli şebekesi kurulmuş, 1901 yılında ise koli ve havale işlemlerinin kabulüne başlanmıştır. 23 Mayıs 1909 tarihinde ilk manuel telefon santralinin İstanbul’da hizmete başlamasından sonra Posta ve Telgraf Nezareti, 1909 yılında “Posta, Telgraf ve Telefon Nezareti” haline dönüştürülmüş, 1913 yılında ise “Posta, Telgraf ve Telefon Umum Müdürlüğü” adını almıştır.

18 Haziran 1994 tarihinde “PTT İşletmesi Genel Müdürlüğü”, T.C. Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi şeklinde yeniden yapılanmış ve 24 Nisan 1995 tarihinden itibaren “T.C. Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü” olarak faaliyetini sürdürmüştür. 29 Ocak 2000 tarihinde ise “T.C. Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü” olan kurumun adı “T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü” (PTT) olarak değiştirilmiştir. Şirket haberleşme, ulaştırma, finans alanlarında yaşanan sektörel değişimler ile sürekli yükselen müşteri beklentilerini karşılama konusunda her geçen gün ileriye doğru adımlar atarak 2013 yılında “T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi” adı ile yeniden yapılanmıştır.  Posta, kargo, bankacılık ve elektronik ticaret alanlarında; Türkiye çapında yaygınlaşmış hizmet ağı, iki asra yakın tecrübesi, çağdaş teknoloji ve güçlü kadroları ile ekonomik, hızlı, güvenli ve kaliteli hizmet sunmayı misyon edinen 180 yıllık köklü bir geçmişe sahip PTT AŞ bugün değişen teknoloji ile birlikte kendini günden güne geliştiren yenilikçi ve çağdaş bir yaklaşımla yoluna devam etmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ