MAHKEME TAPULARI İPTAL ETTİ KESTEL’DE ÜNİVERSİTE ÇIKMAZI !
Kestel Haber Merkezi Nazif Erek- Fırat Yılmaz; Kestel’e üniversite kurulması kurulması kelimenin tam anlamıyla yılan hikayesine döndü. Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesin den çıkan son karar; Bursa Teknik Üniversitesi adına tapu kayıtlarının iptali ve hak sahiplerine ödediği, kamulaştırma paralarını yasal faiziyle geri ödenmesi kararı ilçeyi karıştırdı. Üniversitenin duruma çare bulmak için bakanlık kapılarını aşındırdığı öğrenilirken yakın bir zamanda yetkililerin açıklama yapması bekleniyor.
Konu ile ilgili Olay Yazarı Mustafa Özdal’ın Yazısı;
Kestel’e üniversite kurulması kelimenin tam anlamıyla yılan hikayesine döndü.
Önce son gelişmeyi paylaşayım:
Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden çıkan son karar:
“… Bursa Teknik Üniversitesi adına tapu kayıtlarının iptali ve hak sahiplerinin BTÜ’nün ödediği kamulaştırma paralarını
yasal faiziyle geri ödenmesi…”
Yani mahkeme, bölgede özel mülk sahiplerine ait kamulaştırmaları iptal etti, tapuların hak sahiplerine geri verilmesine, ayrıca arazi sahiplerinin aldıkları parayı üniversiteye yasal faiziyle ödenmesine hükmetti.
Peki bu karar ne anlama geliyor ve süreç nasıl işledi?
Oldukça karmaşık olan süreci özetleyelim:
BTÜ’nün kurulacağı Kestel’deki bin 500 dönümlük alanın bin 200 dönümü orman, 300 dönümü ise 44 hak sahibinin özel mülk alanıydı.
Üniversite kurulması kararı alındıktan sonra özel mülklerin kamulaştırma işlemine başlandı.
Ancak hak sahipleri BTÜ Uzlaşma Komisyonu’nun tespit ettiği kamulaştırma bedellerine itiraz etti ve konuyu mahkemeye taşıdı.
Yerel mahkeme hak sahiplerinin talebini kabul etti ve dönümü 80 bin ile 120 bin lira arasında olmak üzere hak sahiplerine kamulaştırma bedeli ödenmesine karar verdi.
Üniversite yönetimi, hak sahiplerine paralarını ödeyip yaklaşık 300 dönümlük alanı kamulaştırdı.
Ardından hızlı bir şekilde master planı yaptı ve rektörlük ile 2 mühendislik fakültesi inşa edilmesi için mimari ihaleye çıktı.
Bu arada 15 Temmuz hain darbe girişimi oldu ve BTÜ, Orhangazi Üniversitesi’ne taşındı.
Öte yandan hak sahipleri ilk mahkeme kararını da yeterli bulmayarak Yargıttay’a başvurdu.
Yargıtay, 7 hak sahibinin kamulaştırma bedelini yeterli bulurken, diğer hak sahiplerine bedel artışında bulunması için yerel mahkemeye yetki verdi.
2 hak sahibi ise bedel artışı talebinden vazgeçti.
Bu da BTÜ’nün 20 milyon lira daha fazla bedel ödemesi anlamını taşıyordu.
Ancak BTÜ yönetimi 20 milyon liralık ödeneği Ankara’dan alamadı ve bu durumu mahkemeye bildirdi.
Yani BTÜ de mahkemeye itiraz etti.
Ve yazının başında aktardığım gibi 31 Ocak tarihli Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden son karar çıktı:
“… no’lu taşınmazların kamulaştırma bedeli farkının depo edilmemiş olması ve vazgeçme beyanı doğrultusunda davacı Bursa Teknik Üniversitesi Rektörlüğü adına olan tapu kayıtlarının iptali ile önceki malik …. adına tapuya kayıt ve tesciline…”
Yani daha fazla kamulaştırma bedeli isteyen arazi sahipleri, biraz da avukatlarının yanlış yönlendirmeleriyle Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan da oldu.
Peki şimdi ne olacak?
Nitekim arazi sahipleri aldıkları kamulaştırma paralarını belki de harcadı.
O halde son gelişmeler, Kestel’e üniversite kurulmasını engelleyecek mi?
Bu sorunun yanıtını Başbakan eski Yardımcısı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavşoğlu’nda aradım.
Çavuşoğlu şunları söyledi:
“Uzun süredir hak sahiplerinin itirazı üzerine, kamulaştırma davaları sürüyor. Hak sahipleriyle görüşülüyor. Mahkeme kararları nedeniyle hak sahiplerinin ilk kamulaştırma bedeline razı olma eğilimi olduğunu görüyoruz. Bizim Kestel’e üniversite sözümüz var. Hala bu sözümüzün arkasındayız. 15-20 milyon liralık bir kaynak sorunu nedeniyle Kestel’e üniversite kurulmasından geri adım atmamız söz konusu değil. Ancak BTÜ, halen kendi yerinde hizmet vermeye devam ediyor. BTÜ yetkilileriyle belki mevcut yerin, genişleme alanlarıyla birlikte kendilerine yeteceğini söyleyecekler. O zaman, Bursa’nın 3., 4. üniversiteye de ihtiyacı olduğuna göre ve hazır Kestel’de üniversite alanımız varken, belki Kestel’e 3. üniversite kurulabilir. Ancak ne olursa olsun, Kestel’de üniversite kurulması sözümüz geçerlidir.”
Evet son gelişmeler ve Çavuşoğlu’nun görüşleri böyle.
Tüm bu gelişmeler ışığında, BTÜ’nün mevcut yerinde kalacağı ve Kestel’de de sorunların aşılması için siyasi iradenin adım atacağı sonucunu çıkardım.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ