Zirvede Haber

Ekonomik Kriz’de Boğulduk!

Ekonomik Kriz’de Boğulduk!

“Demokratlar’dan Ekonomik Kriz’den Nasıl Çıkabiliriz!” semineri. DP Bursa İl Başkanlığı, Türkiye’yi etkisine alan “Global Ekonomik Kıskaç” üzerine uzmanlardan oluşan bir ekip kurarak, ekonominin nasıl canlanabileceği üzerine bir komisyon oluşturarak çalışmalara başladı. İl Başkanı Çağrı Kaplan; “Son 3 ay içinde temel tüketim maddeleri ile enerji girdilerine yüzde 15 ila 35 arasında sistematik zam yapıldı. İl Başkanlığımız bununla ilgili olarak partimizin ekonomik verilere üzerinden daha önce geliştirdiği, vatandaşlarımıza tasarruf yöntemleri hakkında bilgi vermek amacıyla aralarında emekli akademisyen ve öğretmenlerinin de bulunduğu 12 kişiden oluşan bir komisyon kurdu. Yakında bu arkadaşlarımız mahallelere giderek esnaf ve mahalle sakinleri ile görüşerek kısmen yapılacak tasarruf önlemlerini vatandaşlarımızla paylaşacak.” Dedi.

 Ekonomik Çukuru Görmezlikten Gelemeyiz!

Siyasi yelpazede hareketliliğin arttığı, 1,5 ay içinde yeni birkaç siyasi partinin kurulacağı görüşünün ağırlıkla hakim bastığı bu dönemde DP Bursa İl Başkanlığı radikal bir adım atarak, 9 ana konuda komisyonlar oluşturarak vatandaşları bilgilendirmek için karar aldı. Kaplan;; “1946 yılında kurulan partimiz milletimizin vicdanından kopmayarak, vatandaşlarımızın huzuru ve refahı için her türlü çalışmanın altına imzasını atmıştır. Siyasi ve ekonomik anlamda çokta parlak günlerin içinden geçmiyoruz. Muhalefet partisi olarak her şeyi eleştirebiliriz ama milletimize karşı sorumluluklarımız var. Devleti uzun yıllar hak ve hukuk gözeterek yönettik. Şimdi iktidar olan 17 yıldır inişli-çıkışlı tartışmalara açık yöneten bir partinin ülkeyi getirdiği ekonomik çukuru da görmezlikten gelemeyiz. Vatandaş sandığa gitmiş ve her şeye rağmen 2024 yılına kadar iktidar partisine oy verdi. Bizim yapmamız gereken basit ev ekonomisine faydalı olabileceğine inandığımız ekonomik tedbirleri halkımız ile paylaşabilmek. İl Başkanlığımızda bunları yapacak. Ev ekonomisi için vatandaşa gidecek, kamu kurumları içinde gerekli kurumların kapısını çalacak.” Dedi.

Kriz’e Karşı Önlemler!

Kaplan; “Türkiye ağır bir ekonomik kriz yaşıyor. Tezgahlardaki zam oranı yüzde 50’lileri aştı. Doğalgaz, elektrik, yakıt zamları ortalama yüzde 17 seviyesinde ve de üstelik her iki ayda bir otomatiğe bağlandı. Vatandaşlarımız neresinden tasarruf yapacağını şaşırdı! Belediyelerimiz ise borç havuzunun içinde boğuldu gitti. Bırakın bin liralık yatırımı ufak-tefek yatırımları dahi yapamaz halde. Kamunun ve özel sektörün dağ gibi iç ve dış borcu var. Merkez Bankası verilerine göre her gün, sadece dış borç faizi olarak 50 milyon dolar ödüyoruz. Hükümet 17 yılda maden sahalarını, kamu fabrikalarını, kamu bankalarını, markaları, iştirakleri, taşınmazları, kamunun mülkiyetinde olan ne varsa sattı ve 60 milyar dolar elde etti. 2 trilyon doların üzerinde vergi topladı ve ayrıca 500 milyar dolar dış borç var. Geldiğimiz noktada tarımı tasfiye olmuş; mevcut sanayisi küçülmüş, sanayileşme hedeflerinden vazgeçmiş; soğanı, samanı, patatesi ithal eden, bir ekonomimiz var. İşsizlik her hanenin kapısında. Yoksulluk veba salgını gibi günden güne, bütün emekçilere, işçilere, köylülere, memurlara, küçük esnafa bulaşıyor.  Sosyal medyada günaşırı, canına kıyan işsizlerin, üstüne benzin döküp ateşe veren emeklilerin haberleri dolaşıyor. Kriz en çok kadınları vuruyor. İşten en önce çıkarılan, ücreti düşürülen, aileyi ayakta tutmak için her gün daha fazla fedakârlığa zorlanan kadınlar; krizin tetiklediği şiddetten de en fazla payı alıyor. Bütçe açıklarını, suya, elektriğe, akaryakıta, doğalgaza ve her şeyin fiyatına zam yaparak; yeni vergiler koyarak, mevcut vergileri yükselterek kapatmaya çalışıyor. Biz bu sorunlardan yola çıkarak bir dizi önlem paketi hazırladık. Bunu yakın zamanda vatandaşlarımızla paylaşacağız.” Dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ