Zirvede Haber

Ata’nın hatırası, baba evinde…

Ata’nın hatırası, baba evinde…

Türkiye Kültür Bakanlığı’nın girişimiyle, Makedonya Kültür Bakanlığı, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kuzey Makedonya’nın tek Türk Belediyesi Jupa Belediye Başkanlığı tarafından hayata geçirilen Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin doğduğu köydeki evinin restore edilerek açılışının 5. yılında Bursa’dan önemli çağrı. 2012 yılında planlanan zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde yapılan Ali Rıza Efendi Konağı Müzesi 5’ci yılında Türkiye ve Kuzey Makedonya Cumhuriyet’i arasındaki kültürel ve tarihi bağları birleştirmeye devam ediyor.

Belgeselleştireceğiz.

Merkezi İstanbul’da olan, kuruluş çalışmaları Bursa’da gerçekleşen Uluslararası Sinemacılar Derneği Başkanı Selami Yanık, geçtiğimiz günlerde bir gurup belgesel yapımcılarıyla Kuzey Makedonya’ya yaptığı gezi hakkında önemli isimler ile buluştu. Yanık yapmış olduğu temaslarla ilgili olarak; “Dünya üzerinde yaşayan 300 milyon Türk’ün keskin nefesi ve hamisi Türkiye Cumhuriyet’idir. Kamu adına yapmış olduğumuz bir görev var. Balkanlardaki Türk izlerini ve Anadolu’daki etkilerini araştırmak, onları arşivlemek için bir süre önce aralarında Kuzey Makedonya Cumhuriyet’inin de bulunduğu ülkelere ön araştırma yapmak için gittik. Öncelikle bu gezide bizleri misafir eden tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Gördük ki; Balkanlarda derin izler bırakmışız. Yolumuz tek Türk Belediyesine de sahip Jupa Belediyesi ve bağlı köylere de düştü. 2014 yılının 19 Mayısında açılan Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin doğduğu ev ve çevresi TİKA desteği ile restore edilerek ziyarete açılmış. Biz oradayken sadece Makedonyalılar değil Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen ziyaretçileri de gördük.” Dedi.

Tarihe not düştük.

Yanık; “Gördüğümüz manzara inanın göğsümüzü bir kez daha kabarttı. Müze görevlileri yapının hayata geçmesinde; zamanın Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kamçevska, Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov ile Başbakan Nikola Gruevski’nin verdiği desteği ifade ederek, kültür yatırımlarının devam ettiğini belirtti. Bir kez daha bu yapının hayat bulmasında emeği olan zamanın TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Türk asıllı Kuzey Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Türk Demokratik Partisi (TDP) Başkanı ve Milletvekili Kenan Hasip, Türk Milli Birliği Hareket Partisi (TMBHP) Başkanı ve Milletvekili Erdoğan Saraç, Makedonya İslam Birliği Başkanı Hacı Süleyman Efendi Recepi, Makedonya Bilim ve Sanatlar Akademisi (MANU) Başkanı Vlado Kambovski’ye de derneğim adına teşekkür ediyorum.  Ali Rıza Efendi’nin evinin aslına en yakın şekilde yapılması için geniş çaplı bir araştırma yapıldığı, Türk ve Makedon uzmanların en ince detayı dahi değerlendirdikleri, Ali Rıza Efendi’nin evinin restorasyon projesi Makedon ve Türk uzmanların işbirliği, bilimsel araştırmalar ve arşiv çalışmaları hakkında da geniş çaplı araştırma yaptık. Bunu belgesel niteliğinde tekrar günümüzün çekimleri ile arşivleyeceğiz. Yaklaşık 1 milyon Euro maliyeti olan ve 2 evden oluşan Müze Alanında, Jupa Belediyesine bağlı Kocacık Köyü’nde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından inşa edilen Ali Rıza Efendi’nin evi ise Atatürk ve ailesinin hayatını anlatacak biçimde yaşayan bir ev düşüncesiyle tasarlanmış. Ali Rıza Efendi’nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi ile annesi Ayşe Hanım, çocuk yaştaki Mustafa ve Makbule Hanım, Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım anı odaları, genç Mustafa Kemal’in Balkan günlerini yansıtan canlandırma köşelerine yer verildiğini gördük. Atatürk’ün manevi hatırasına değer vererek koruma altına alınmasını sağlayan Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve bu kültür varlığını günümüze taşıyan emeği geçen tüm yetkililerimize teşekkür ediyorum.” Dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ