Zirvede Haber

Aydın: Gerçekler açıklanmalı

Aydın: Gerçekler açıklanmalı

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine yayılan orman yangınlarında uçak ve helikopterlerin kullanılmamasının skandal olduğunu kaydetti. Aydın, konuyu 2015 yılında TBMM’ye taşımasına rağmen hiçbir önlem alınmadığını, sorularını yanıt sız kaldığını belirtti.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Bey, geçtiğimiz gün İzmir’de meydana gelen ve geniş bir alana yayılan orman yangınında Orman Bakanlığı’nın ihmali olduğunu kaydetti. Yangını söndürmek için uçak ve helikopterin kullanılmamasının skandal olduğunu belirten Aydın, gerçeklerin kamuoyunu açıklanmasını istedi. Aydın, konuyu 2015 yılında TBMM’ye taşıdığını ancak sorularının yanıtsız kaldığını belirterek hiçbir önlemin alınmamasının da düşündürücü olduğunu vurguladı.

Erkan Aydın sorularını yeniden anımsatarak, şunları yöneltti:

“Yangın söndürme helikopterleri ve yangın söndürme uçakları yabancı ülke firmalarından mı kiralanmaktadır? Hangi ülkelere ait firmalardan kiralama işlemi gerçekleşmektedir? Adı geçen firmalara ihale teknik yeterlilik koşullarına dikkat edilmekte midir? 2011 yılında yabancı bir firma Sağlık Bakanlığı’nın ambulans uçak ihalesinde yeterli görülüp elenmişti. Ancak Orman Bakanlığı bu firmayı yangın uçak ihalesinde yeterli gördü. Bu firmanın yeterli görünmesinin gerekçesi nedir? İhalelerinin bazılarının “Üst yüklenici “ olarak alındığı, sonra aynı firmalar tarafından “Alt yüklenici” firmalara verildiği doğru mudur? Türkiye genelinde kaç şekilde böyle firmalara ihale verilmiştir? Kiralanan yangın söndürme helikopterleri ve uçaklarının ücretlerinin uçtukları saate göre ödendiği, bu nedenle daha fazla uçup para alabilmek için yangın büyümeden uçuşa başlamadıkları doğru mudur? Söz konusu uçak ve helikopterler yangın ihbarını aldıktan ne kadar sonra havalanmaktadır? Geç müdahale ettiklerinde cezai işlem uygulanmakta mıdır? THK kurumu uçakları neden kullanılmamaktadır?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ